'Leden moeten meer invloed hebben op FNV'

De FNV moet democratischer. Vakbondsleden moeten meer invloed kunnen uitoefenen op de vakcentrale. Nu zitten er zoveel lagen tussen, dat hun stem slecht wordt gehoord, vindt waarnemend voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV.

ANP/Redactie
Corrie van Brenk van Abvakabo FNV met vakbondsleden. Beeld ANP
Corrie van Brenk van Abvakabo FNV met vakbondsleden.Beeld ANP

'Leden hebben het idee dat de vakcentrale met de rug naar hen toestaat en met het gezicht naar de overheid en de werkgevers', zegt Van Brenk. Vakbondsleden moeten veel directer worden betrokken bij de onderhandelingen van de vakcentrale, meer invloed krijgen. Ook binnen haar eigen bond is die discussie gevoerd en wordt gewerkt aan meer directe democratie, die niet meer is geënt op de macht van het getal, maar op gelijke invloed via afdelingen of branches, waardoor er meer op inhoud met elkaar wordt gediscussieerd.

Ook binnen de federatie moet het die kant op. Dat kan door één FNV te creëren, in plaats van de 19 bonden met allemaal hun eigen bondsraad en afdelingen. Onder de paraplu van die ene FNV, met één bondsraad (parlement) hangen dan kleine bonden per sector of cao. Dan worden de lijnen korter en klinkt de stem van de leden beter door.

Pensioenakkoord
Het kan zijn dat het dan moeilijker wordt in de polder consensus te bereiken in bijvoorbeeld de traditionele voor- en najaarsoverleggen tussen vakbeweging, werkgevers en kabinet. Maar dat vindt zij geen punt. 'Dat is alleen maar goed. De onderhandelaars weten dan wat hun achterban wil', stelt Van Brenk. 'Je kunt wel een tevreden voorzitter hebben, maar veel belangrijker is het een tevreden achterban te hebben. Die betalen de contributie.'

Zij verwijst hiermee naar het pensioenakkoord tussen vakbeweging, werkgever en kabinet. Dat kreeg de steun van de FNV, terwijl Abvakabo en FNV Bondgenoten die samen de meeste leden hebben, tegen zijn.

Hoewel Abvakabo tegen het akkoord is, wil de bond toch, net als Bondgenoten, meepraten over de uitwerking ervan. 'Dat is in het belang van onze leden.' De twee bonden willen een eigen plek aan de onderhandelingstafel en Van Brenk gaat ervan uit dat dit ook gebeurt, hoewel minister Henk Kamp van Sociale Zaken en de werkgevers hebben aangegeven dat voor hen de vakcentrale de gesprekspartner is.

Blijven zij op dat formele standpunt staan, dan zal Abvakabo 'intern in de FNV hard aan de poort rammelen' om die plek op te eisen. Het brengt volgens Van Brenk 'rust in de tent' wanneer het federatiebestuur ook de kritische bonden rechtstreeks bij het overleg betrekt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden