Leden Indonesisch leger opgepakt in Oost-Timor

De vredesmacht Interfet heeft dinsdag in Oost-Timor tien militairen gearresteerd die waarschijnlijk tot de Indonesische elite-eenheid Kopassus behoren. Interfet vermoedt dat honderden commando's van Kopassus actief zijn in het gebied....

ReutersAP en AFP

De vredesmacht wil in de eerste plaats uitzoeken of de soldaten werkelijk tot Kopassus behoren. Maar de aanhouding kan ook een nieuw licht werpen op de rol die Indonesische soldaten bij de gewelddadigheden in Oost-Timor hebben gespeeld en op de vraag in wiens opdracht zij handelden. Kopassus is herhaaldelijk beschuldigd van het trainen van milities en het plegen van aanvallen in Oost-Timor.

De VN en Indonesië blijven de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Oost-Timor heen en weer schuiven. VN-woordvoerder Eckhardt herinnerde Indonesië aan de zelfgekozen verplichting om voor de veiligheid in Oost-Timor te zorgen, totdat het Indonesische parlement in november de afscheiding van het gebied formeel bekrachtigt.

Indonesië beschouwt zich echter van die plicht ontheven nu Interfet in Oost-Timor is. Het land brengt, volgens afspraken met de vredesmacht, zijn militaire aanwezigheid terug tot slechts 1500 man. Interfet-commandant Cosgrove noemde de situatie eerder een 'machtsvacuüm'.

De pro-Indonesische milities hebben Interfet een ultimatum gesteld. Als de vredesmacht niet binnen drie weken een einde maakt aan de 'gewelddaden' tegen militieleden en alle gevangen genomen leden vrijlaat, zullen de milities wraak nemen.

Eurico Guterres, plaatsvervangend commandant van de overkoepelende organisatie van milities en leider van de beruchte Aitarak-militie, kondigde het ultimatum aan.

Het Oost-Timorese verzet, Falintil, heeft elf pro-Indonesische militieleden gedood die het verdacht van de moord zondag bij Baucau op een groep hulpverleners die op weg waren naar vluchtelingen. Dat meldde commandant Lere dinsdag op de Portugese radiozender TSF. Maandag meldde het Portugese persbureau LUSA dat de moord was gepleegd door Indonesische militairen.

Volgens Lere sloeg het verzet toe vanuit een hinderlaag, op het moment dat de daders terugkwamen 'om de lijken te laten verdwijnen'. De actie is uitzonderlijk, want normaal reageert het verzet, overeenkomstig de instructie van zijn leider Xanana Gusmao, niet op provocaties door de milities of het Indonesische leger. Gusmao zelf sprak dinsdag met de secretaris-generaal van de VN, Annan, over de toekomst van een onafhankelijk Oost-Timor.

In Oost-Timor is de komende zes maanden voor minstens 200 miljoen gulden humanitaire hulp nodig, heeft VN-woordvoerder David Wimhurst dinsdag gezegd.

Particuliere hulporganisaties en het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (Unhcr) maken zich zorgen over de veiligheid van Oost-Timorese vluchtelingen die in kampen in West-Timor verblijven. Judith Arenas van Amnesty International zei dat met de Indonesische autoriteiten wordt onderhandeld om een deel van de vluchtelingen te evacueren. Probleem is dat de Indonesische overheid de namen verlangt van de Oost-Timorezen die willen vertrekken. De hulporganisaties zijn bang dat die personen vervolgens doelwit zullen worden van wraakacties.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden