Leden Hamas doden zes Israëlische soldaten

Palestijnse strijders hebben dinsdag het Israëlische leger een zware klap toegebracht in Gaza. Bij een actie van het leger in de stad kwamen zes soldaten om toen hun pantservoertuig werd opgeblazen door leden van Hamas....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

Het is het zwaarste Israëlische militaire verlies in twee jaar. Bij de gevechten kwamen ook zeker acht Palestijnen om het leven.

De operatie in de Zeitoun-buurt was gericht tegen werkplaatsen waar militante groepen mortiergranaten en simpele raketten fabriceren. Deze 'Kassam-raketten' worden vooral afgevuurd op joodse nederzettingen in de strook en ook op Israëlische steden daarbuiten. De mortieren richten meestal weinig schade aan.

Het pantservoertuig, dat volgens militairen, 'in stukken uiteen werd geblazen', had explosieven aan boord om de werkplaatsen te verwoesten. Volgens het leger droeg dat bij aan de explosie. De klap deed een oranje vuurbal oprijzen boven Gaza. Hamas heeft naar buiten gebracht dat zij de aanval heeft vastgelegd op film.

Inwoners van Gaza vierden de succesvolle actie uitbundig. De Islamitische Jihad en de Al-Aqsabrigades van Fatah verklaarden lichaamsdelen van de gedode soldaten in handen te hebben. Deze werden in triomf rondgedragen. Het leger voerde naderhand een grote zoekactie uit in de buurt om de lichamen terug te halen.

Later op de dag vuurde een Israëlische helikopter raketten af op een auto in Gaza-stad. Daarbij werd een Palestijn gedood.

De Palestijnse premier, Qureia, heeft de Israëlische actie veroordeeld. 'Iedere keer als er we proberen de orde te herstellen grijpen zij met militaire middelen in.'

De linkse Israëlische oppositie heeft gezegd dat het verlies van de soldaten aantoont dat Israël zich moet terugtrekken uit Gaza. Rechts heeft juist gezegd dat nu terugtrekken 'een beloning voor de terreur' is. Het is erg onrustig geweest in Gaza sinds premier Sharon enkele maanden geleden zijn plan voor een terugtrekking uit de strook aankondigde. Daarna doodde Israël kort achter elkaar de twee hoogste Hamas-leiders. Afgelopen zondag schoten Palestijnen een Israëlische moeder en haar vier kinderen dood op een weg in Gaza.

Het Israëlische leger heeft deze week dertien Palestijnse huizen langs die weg gesloopt. Volgens de Verenigde Naties heeft Israël deze maand al 130 huizen gesloopt in Gaza.

De meeste acties hebben plaats in Rafah aan de Egyptische grens. De Israëlische strijdkrachten zeggen dat het constant tunnels onklaar moet maken die voor wapensmokkel worden gebruikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden