Leden GroenLinks kritiseren 'rechtse' ideeën in program

Eerste-Kamerlid Pitstra en kandidaat-Kamerlid Van Gent van GroenLinks vinden dat het eerste hoofdstuk van het verkiezingsprogramma getuigt van een 'liberale staatsvisie'....

Van onze verslaggeefster

ZWOLLE

Partijvoorzitter Harrewijn heeft al beloofd dat het eerste hoofdstuk, waarin GroenLinks voor een andere rolverdeling tussen overheid, markt en burger pleit, ingrijpend zal worden herzien. Zo wil de partijvoorzitter tegemoetkomen aan de kritiek dat GroenLinks een te negatief beeld schetst van een 'soms regenteske en bemoeizuchtige, dan weer nalatige overheid'. Maar de nieuwe tekst zal pas na het congres verschijnen. Harrewijn vroeg het congres erop te vertrouwen dat hij het nieuwe stuk 'naar eer en geweten en in de geest van het congres' zal bijstellen.

Maar Pitstra noemde de verrichtingen van de partijvoorzitter tot dan toe 'halfslachtig'. Hij en Van Gent, beiden lid van de als radicaal bekend staande afdeling Groningen, hebben er weinig vertrouwen in dat het stuk dan ook van een andere visie op de overheid zal getuigen.

Zij vinden dat GroenLinks een 'krachtige, sturende maar wel klantvriendelijke' overheid moet voorstaan. Passages in de oorspronkelijke tekst, dat achter de rug van de overheid een 'ongekende samenleving' ontstaat, vinden zij 'veel te dramatisch'.

Pitstra en Van Gent riepen het congres op om het partijbestuur vandaag op te dragen het eerste hoofdstuk volgens een andere opzet te herschrijven. 'Dé burger' moet daaruit verdwijnen want die bestaat, aldus Pitstra, net zomin als 'hét algemeen belang'. 'De miljonair is een andere burger dan de bijstandsgerechtigde. GroenLinks moet kiezen welke burger zij voor ogen heeft.'

De overheid is volgens de Groningse GroenLinksers niet 'het instrument van burgers om hun gemeenschappelijke belangen te dienen', zoals de oorspronkelijke tekst luidt, maar 'het resultaat van krachtsverhoudingen' dat door GroenLinks 'veroverd' moet worden. Die GroenLinkse overheid moet vervolgens 'solidariteit organiseren'.

Harrewijn zag na de eerste schermutseling over het openingshoofdstuk de discussie vandaag vol vertrouwen tegemoet. Hij zal het congres verzekeren dat de publicatie van het verkiezingsprogramma nog maar de eerste aanzet is tot een brede discussie over de rol van de overheid in de partij.

GroenLinks zal vandaag ook discussiëren over voorstellen om in het programma te pleiten voor verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd naar zestien jaar en afschaffing van het koningshuis. Het partijbestuur is tegen beide voorstellen. Harrewijn noemde het 'arbitrair' om de kiesgerechtigde leeftijd te bepalen op zestien jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden