'Leden Greenpeace dringen door tot kernproefgebied' Acties Greenpeace

PARIJS De milieubeweging Greenpeace heeft maandag gezegd dat twee van zijn activisten korte tijd zijn doorgedrongen tot de boorinstallatie voor Franse ondergrondse kernproeven op het atol Mururoa in de Stille Zuidzee....

Reuter

Volgens een verklaring van Greenpeace wisten de Brit Richard Laney en de Australische Madeleine Habib de boortoren twintig minuten lang 'te bezetten'. Met de boorinstallatie worden diepe gaten gemaakt in de rots onder de koraalring, waarin de Franse bommen tot ontploffing worden gebracht.

De Franse militaire woordvoerder in Tahiti zei niets te weten van het voorval. Hij verklaarde dat de activisten waren gearresteerd zodra zij aan boord gingen van een 'schuit' in de lagune van Mururoa. Maar volgens de Nieuwzeelandse afdeling van Greenpeace heeft de korte bezetting aangetoond 'dat wij in staat zijn door de militaire bewaking van het nucleaire proefgebied heen te breken'.

De Franse politie in het gebied heeft maandag de meer dan twintig bemanningsleden vrijgelaten die tien uur lang op Mururoa waren vastgehouden na de entering door de Franse marine van de Rainbow Warrior II, het vlaggeschip van Greenpeace. Het schip was de verboden twaalf-mijlszone rond het atol binnengevaren. Honderdvijftig man van de Franse marine bestormden het schip, waarbij traangas werd ingezet om het verzet van de bemanning te breken.

De activisten werden teruggezet op de Rainbow Warrior, die door de Franse marine uit de territoriale wateren werd gedirigeerd. Volgens Franse militaire woordvoerders ligt het schip nu stil buiten de territoriale wateren.

De activisten werden vrijgelaten op voorwaarde dat zij niet meer in de twaalf-mijlszone komen. De milieu-activisten weigerden het atol vrijwillig te verlaten. Sommigen lieten zich aan boord slepen, anderen werden door mariniers gedragen.

Van de rechtsvervolging die de Franse autoriteiten in petto hadden, komt het waarschijnlijk niet.

De activisten hadden geen paspoorten bij zich en zeiden allen Fernando Pereira te heten. Pereira is de Nederlandse fotograaf van Portugese afkomst, die de dood vond toen Franse geheim agenten exact tien jaar geleden de originele Ranbow Warrior tot zinken brachten in de Nieuwzeelandse haven Auckland.

Mogelijk wist een aantal Greenpeace-leden in een van de vijf rubberboten te ontkomen. Deze zouden op het atol aan land zijn gegaan, zoals vooraf het doel zou zijn geweest van Greenpeace, dat zijn plannen angstvallig geheim houdt.

De opvarenden van de Rainbow Warrior II zijn afkomstig uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Australië, Italië, de Solomonseilanden, Fiji, Frankrijk, Duitsland en Frans Polynesië. De enige Nederlander, Henk Haazen, was voor de entering op het actieschip Vega overgestapt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden