NieuwsForum voor Democratie

Leden gaan stemmen over lot Thierry Baudet bij FvD, leegloop zet door

Het partijbestuur van Forum voor Democratie gaat een ledenreferendum organiseren rond de vraag of Thierry Baudet de partijleider moet zijn. Intussen loopt de partij verder leeg.

Thierry Baudet staat bij het partijkantoor van Forum voor Democratie de pers te woord over de ontstane situatie.  Beeld ANP
Thierry Baudet staat bij het partijkantoor van Forum voor Democratie de pers te woord over de ontstane situatie.Beeld ANP

Het kan verkeren. Nog maar enkele dagen geleden maakte het partijbestuur van FvD bekend dat Thierry Baudet was afgezet als voorzitter en hem royement boven het hoofd hing. Datzelfde bestuur kondigde zondagavond laat een ledenraadpleging aan rond de vraag of Baudet niet alleen kan aanblijven als lid, maar zelfs als partijleider van Forum.

In de aankondiging van het ‘bindend referendum’ schrijft het bestuur, nu onder leiding van interim-voorzitter Lennart van der Linden, dat het voorbereidingen treft om de stemming ‘ordentelijk en eerlijk te laten verlopen’. Baudet zei maandagochtend ‘blij’ te zijn met het referendum, ‘hoewel het wat vreemd overkomt nu de coupplegers al zijn opgestapt’.

Wel maande Baudet tot spoed: ‘Het moet echt snel gebeuren nu, en technisch betrouwbaar zijn’. Voor hem tikt de tijd: 21 december is de laatste dag waarop nieuwe partijen kunnen worden ingeschreven voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Als Baudet niet door mag bij Forum, maar wel op het Binnenhof wil blijven, moet hij voor die datum een geheel nieuwe partij op poten zetten.

De kans is echter groot dat een referendum in zijn voordeel uitpakt. Weliswaar peilde Maurice de Hond zondag na een week vol interne ruzies een fors verlies voor FvD, tegelijk antwoordde 94 procent van de eigen FvD-aanhang positief op de stelling dat de politiek behoefte heeft ‘aan meer mensen zoals Baudet’.

Vragen rond het referendum zijn er genoeg. Wordt met de ‘partijleider’ de lijsttrekker bedoeld, of de voorzitter? En lukt het FvD om een kloppend ledenbestand af te leveren bij de externe partij die het referendum moet uitvoeren? Ingewijden vragen het zich af, nadat eerder de administratie over 2018 al een rommeltje bleek. ‘De partij heeft geen idee wie wel of geen lid is.’

‘Baudet uit de gratie’

Terwijl het bestuur en Baudet uit hun impasse proberen te komen, brokkelt het resultaat verder af van de klinkende overwinning van FvD bij de provinciale verkiezingen van 2019. De Utrechtse Forum-fractie maakte zondagavond bekend niet verder te willen onder de partijvlag, althans niet ‘op dit moment’. ‘Wij willen een grote schoonmaak in de partij, waar geen plek hoort te zijn voor extremistisch gedachtegoed.’

Daarmee sluit Utrecht zich aan bij een reeks Statenleden in andere provincies. In Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en Flevoland hebben de meeste FvD-Statenleden de partij in de afgelopen dagen de rug toegekeerd. Ook de Limburgse gedeputeerde Ruud Burlet maakte bekend dat hij FvD verlaat. Hij blijft wel in het Limburgse provinciebestuur, al is nu onduidelijk namens wie. De zeven Statenleden in Limburg hebben hun keuze nog niet gemaakt. Dat geldt ook voor de Forum-fractie in Noord-Brabant, waar de partij eveneens in het bestuur zit.

In de Eerste Kamer is de leegloop zeker zo massaal. Vorig jaar verloor Baudet al twee van de twaalf senaatszetels aan de opgestapte Henk Otten en Jeroen de Vries. Vorige week vertrokken eerst Annabel Nanninga, Nicki Pouw-Verweij en Paul Cliteur, gevolgd door Bob van Pareren, Toine Beukering, Hugo Berkhout en Otto Hermans.

Sommige afsplitsers, zoals de Utrechtse statenfractie, benadrukken dat hun verwijdering wellicht tijdelijk is, afhankelijk van de verdere ontwikkelingen in de top van de partij. Voor Utrecht is het vertrek van Baudet een harde voorwaarde, zegt maandag fractievoorzitter Wouter Weyers. ‘Bij ons is Baudet uit de gratie.’ Ook eist hij dat Frederik Jansen, voorzitter van de in opspraak geraakte jongerenorganisatie JFvD, wordt geschrapt van de kieslijst voor de Tweede Kamer.

Opeens gaan alle alarmbellen tegelijk af
Forum voor Democratie ligt in puin. Wat ging er schuil achter de implosie van Thierry Baudets bolwerk? ‘Niemand kan hem temmen.’

‘Er kon nooit een misverstand zijn over wat Baudet deed, over wat Forum is.’
Kustaw Bessems kijkt met verwondering naar de ontwikkelingen in FvD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden