Leden FNV scharen zich achter sociaal akkoord

Veel makkelijker dan verwacht heeft FNV-voorzitter Ton Heerts zijn verdeelde achterban achter het sociaal akkoord gekregen. Het voorlopig ledenparlement ging zaterdag met ruime meerderheid, 83 procent, akkoord met de afspraken die werkgevers, werknemers en kabinet donderdag hebben gemaakt over de hervormingen op de arbeidsmarkt.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS

AMSTERDAM/DEN HAAG - Het scheelde weinig of Heerts was op de schouders gegaan, zegt een van de vertegenwoordigers in het ledenparlement die zich verbaasde over de andere sfeer die er zaterdag was. 'Alleen een kleine minderheid van de Abvakabo was nog tegen. Bondgenoten, de tweede grote bond in de FNV, had zich al voor onze vergadering voor het sociaal akkoord uitgesproken.'

Heerts was door de leden het overleg met de werkgevers in gestuurd met de mededeling dat hij niets mocht toegeven op de WW en het ontslagrecht. Die blijven in ieder geval tot 2016 ongemoeid, maar daarna komen er hervormingen, is nu de bedoeling.

Hoewel het ledenparlement alleen advies uitbrengt, telt dat zwaar, is steeds gezegd. Heerts toonde zich zaterdag tevreden dat 'het overgrote deel' van zijn achterban de afspraken steunt. Hij sprak van 'een belangrijk signaal'. De leden namen wel een motie aan waarmee onder meer een oplossing moet worden gevonden voor de honderdduizend ontslagen die dreigen in de thuiszorg. Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk zegt dat het sociaal akkoord dan pas af is.

Ook de leden van de christelijke vakcentrale CNV zullen het sociaal akkoord accepteren, zei voorzitter Jaap Smit zaterdag. Het is weliswaar 'geen juichakkoord', maar Smit denkt toch 'dat heel veel mensen' er blij mee zijn.

Onderdeel van het akkoord is dat het kabinet de vorige maand geplande bezuinigingen van 4,3 miljard euro voorlopig niet doorvoert. Dat pakket (met onder meer bevriezing van de salarissen in de zorg) was volgens het kabinet nodig om het tekort op de rijksbegroting in 2014 niet boven de Europese norm van 3 procent te laten komen. Als tegemoetkoming aan de vakbeweging beloofden premier Rutte en minister Asscher van Sociale Zaken vorige week echter dat het pakket voorlopig niet wordt geactiveerd. De bewindslieden hopen dat het sociaal akkoord de economie een oppepper geeft, waardoor de bezuinigingen niet of niet helemaal hoeven te worden doorgevoerd. Het volgende meetmoment is augustus, als de begroting voor volgend jaar definitief wordt opgesteld.

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra van de VVD maakte bij Eva Jinek op zondag duidelijk dat er wat hem betreft geen ruimte is om van de tekortnorm af te wijken. Het uitstel vindt hij 'een beetje een gekke constructie', die uiteindelijk geen oplossing zal blijken. 'In augustus ligt dat pakket gewoon weer op tafel. Want ik moet nog zien of we in staat zijn dat gat dicht te lopen. Ik ben daar sceptisch over.'

Vanuit Dublin, waar hij met zijn Europese collega's bijeen was, liet ook minister Dijsselbloem van Financiën zondag weten dat de coalitie gewoon 'gecommitteerd' blijft aan de tekortnorm.

Pensioenreserves inzetten voor steun MKB

Het kabinet gaat onderzoeken of de 1.200 miljard euro pensioenreserves ingezet kunnen worden om de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf op gang te helpen. Het kabinet heeft deze toezegging gedaan als onderdeel van het sociaal akkoord. Voorzitter Hans Biesheuvel van MKB-Nederland: 'De uitleencapaciteit van banken is beperkt omdat ze hun kapitaalpositie moeten verbeteren.' Biesheuvel zou graag zien dat de pensioenfondsen en verzekeraars een deel van hun vermogen investeren in MKB-kredieten.

Dit plan volgt op een eerder plan om de pensioenpotten te gebruiken voor de financiering van hypotheken. Banken hebben moeite hun grote hypotheekportefeuilles te financieren. De pensioenfondsen zouden daarom moeten bijspringen. Een werkgroep van banken, pensioenfondsen, verzekeraars en overheid denkt na over de oprichting van een Nationale Hypotheek Instelling.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden