Leden D66 zien liefst De Graaf als lijsttrekker

De leden van D66 hebben fractievoorzitter Thom de Graaf op de eerste plaats gezet van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

De afgelopen weken konden alle leden van D66 kiezen uit 66 kandidaten die een plaats op de lijst wilden. Niet Borst, maar De Graaf bleek onder de leden het populairst. Het verschil (103.681 tegen 97.296 punten) was klein.

Tijdens het congres op 14 en 15 februari wordt de lijsttrekker definitief gekozen. 'Van de eerste tien op de lijst is alleen Els Borst beschikbaar', zei partijvoorzitter Kok zondag bij de presentatie van de lijst in Rotterdam. Daarmee is haar verkiezing een formaliteit.

De stemming door de leden geeft aan dat er bij veel D66'ers twijfels bestaan over Borst als aanvoerder van de partij. Veel leden zien in De Graaf een alternatief, maar die houdt vol dat hij niet beschikbaar is. D66 zal wel alle eigen ministers en de fractietop in de campagne inzetten om de negatieve trend in de peilingen om te buigen. Volgens de laatste enquêtes wordt het aantal zetels van D66 gehalveerd tot twaalf.

Zowel De Graaf als Borst ziet de uitslag van het ledenreferendum niet als een probleem. Borst zei blij te zijn met het vertrouwen dat de leden in De Graaf hebben. 'Men steunt niet alleen mij, maar de hele partijtop. Dat vind ik met het oog op de campagne die we samen zullen moeten doen, een goede zaak.' Ze sprak ook over 'helderheid en eenheid in de D66-gelederen'.

De Graaf wees erop dat het bij de stemming niet om de lijsttrekker ging. 'Ik heb begrepen dat Borst op de meeste stemformulieren op de eerste plaats stond. Ik had vooral veel tweede en derde plaatsen. Dat verklaart deze uitslag.'

Op de D66-lijst staat vice-fractievoorzitter Van Boxtel op drie, het Kamerlid Dittrich op vier, en minister Van Mierlo op vijf. Staatssecretaris Tommel, die op de zeventiende plaats belandde, heeft zich teleurgesteld van de kandidatenlijst laten schrappen.

Tommel beschouwt zijn positie als een diskwalificatie. Hij had zichzelf op een plaats bij de eerste tien geschat. Nu dat niet het geval is, hoeft het van hem niet meer. Tommel: 'Als ik akkoord ga met die zeventiende plaats, sjoemel ik met mijn eigen meetlat.'

Uit de populariteitspool onder de leden blijkt nog een aantal verrassingen. Zo drong het Tweede-Kamerlid Dittrich zich op de vierde plaats tussen de huidige partijtop en behaalden ook de Kamerleden Scheltema (10), Hoekema (12) en Van 't Riet (15) een veel hogere plaats dan de kandidaten-adviescommissie eind vorig jaar had aanbevolen.

D66 maakt een tweede kabinet van PvdA, VVD en D66 tot inzet van de verkiezingen. 'Paars II hangt niet af van de kracht van VVD en PvdA, maar van de bindende factor, D66', aldus partijvoorzitter Kok. Borst: 'Paars is niet uitgeregeerd, D66 is niet uitgeregeerd. Alleen een stem op D66 is een garantie voor de voortzetting van paars.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden