Leden CNV voor loonakkoord, FNV voert acties op

De loonstijging voor 600 duizend onderwijzers, ambtenaren, militairen, douaniers en gevangenispersoneel kan doorgaan. Een ruime meerderheid van de leden van CNV Overheid en de kleinere CMHF en Ambtenarencentrum heeft ingestemd met het loonakkoord dat deze bonden vlak voor de zomervakantie hebben gesloten met het kabinet.

Achterban CNV voor loonakkoord.Beeld anp

De grootste vakcentrale FNV stapt naar de rechter tegen wat zij een sigaar uit eigen doos noemt en gaat de acties opvoeren. Ook de politiebonden gaan door met actievoeren.

Patrick Fey van CNV Overheid maakte maandag bekend dat een 'ruime, tweederde meerderheid' van de achterban heeft ingestemd met de 5,05 procent loonsverhoging voor twee jaar en eenmalige uitkering van 500 euro bruto. Met de deal komt volgens hem een einde aan de jarenlange nullijn in grote delen van de publieke sector.

Fey rekent erop dat honderdduizenden medewerkers deze maand of in oktober al de eenmalige extra uitkering van 500 euro krijgen uitbetaald. Daarover moeten eerst nog afspraken worden gemaakt in negen cao's. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken liet maandagavond via zijn woordvoerder weten 'blij' te zijn met de uitkomst. Hij roept de bonden op 'nu snel cao's af te sluiten zodat ze de fikse loonsverhoging' kunnen verzilveren.

Volgens FNV leidt de loonstijging tot pensioenverslechtering voor miljoenen mensen. Een deel van de loonsverhoging wordt betaald uit een verlaging van de pensioenpremie. Daardoor blijft er volgens de FNV van de 5 procent nog geen 1,5 procent over. 'Een truc en gebrek aan waardering', stelt vicevoorzitter Ruud Kuin.

Stevigere acties

De andere bonden vinden het belangrijk dat 'de koopkracht van 600 duizend onderwijzers en ambtenaren na ruim vier jaar nullijn weer een impuls krijgt.' De verlaging van de pensioenopbouw vinden ze verantwoord omdat die maar klein is ten opzichte van de totale veranderingen in het pensioenstelsel. Fey: 'Los daarvan wordt de hoogte van het pensioen echt bepaald door het rendement dat de beleggingen van de pensioenfondsen opleveren.'

De FNV bereidt nu acties voor in het stads- en streekvervoer, bij de douane, belastingdienst en in de gevangenissen. 'Alles mag, hebben we hier vanmiddag afgesproken. Veel van onze leden zijn laaiend. De acties die worden voorbereid worden steviger dan tot nu toe.'

De FNV houdt in oktober een referendum onder alle bijna 3 miljoen deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP. 'Het merendeel van hen wordt niet geraadpleegd over de gemaakte afspraken met het kabinet. Dat is ondemocratisch', zegt Kuin, die ervan uit gaat dat de overheid voorlopig wacht met het doorvoeren van de afspraken uit het akkoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden