Led Zeppelin en The Smiths toch weer op het podium?

De laatste dagen wemelt het weer van de geruchten over een op hande zijnde reunie van twee van de belangrijkste Britse popgroepen ooit, Led Zeppelin en The Smiths.

Om met Led Zeppelin te beginnen: zanger Robert Plant heeft al diverse malen laten weten hun roemruchte show, 10 december vorig jaar als iets eenmaligs te beschouwen. En wie hem eerder dit jaar samen met Alison Krauss in de HMH zag optreden, zal hem gelijk geven. Dit optreden was voor mij een van de hoogtepunten van het jaar. Het duo zong en speelde geweldig, zonder ook maar een zuchtje nostalgie. Plant staat met zijn beide benen volledig in het heden, en voelt er terecht niks voor weer dertig jaar terug in de tijd te gaan. Zoveel plezier als hij in Amsterdam toonde, het genot dat hij op het podium uitstraalde: hier stond een man die eindelijk leek te doen waar hij al jaren lang van gedroomd had.

Voor Plant geen Led Zeppelin meer dus. Maar het heeft zijn oude maatjes Jimmy Page en John Paul Jones er niet van weerhouden toch maar op zoek te gaan naar een vervanger. Het lijkt me geen goed idee, en blijkens de reacties op het internet denken de meeste Zep-fans er zo over. Maar de gitarist en de bassist van Led Zeppelin zullen maar wat graag met het oude repertoire de boer op gaan, want ze hebben verder al jaren nauwelijks meer wat te doen.

Page zag ik een jaar of acht geleden in Philadelphia samen met de Black Crowes. Ze waren op tournee met een programma waarin veel ruimte was voor Zeppelin repertoire en het was behoorlijk goed ook. Samen met wat andere Europese journalisten was ik naar Philadelphia gereisd om na de show Page te interviewen. Maar zover is het nooit gekomen.

De Duitse dame die namens platenlabel SPV belast was met de organisatie van de interviews had 's middags nog wel een groepsgesprek met Black Crowes gitarist Rich Robinson weten te beleggen, maar toen we na het concert in een soort van perslokaal kwamen, wachtend op instructies, trok ze een zorgelijk gezicht.

Page liet zich excuseren, hij voelde zich niet goed, want had een griepaanval. Ik zag aan haar dat ze het zelf nauwelijks koin geloven, vban binnen leek ze te koken van woede. Misschien, zo probeerde ze nog, konden we Page de volgende ochtend spreken.

Maar in de ontbijtzaal de volgende dag, bleek Page al te hebben laten weten geen zin te hebben. Vijf journalisten uit Europa konden zonder interview weer huiswaarts keren.

Vorig jaar, toen ik in Montreux was om Lemmy te interviewen ontmoette ik dezelfde pr-dame weer. Uiteraard kwam het op het fiasco in Philadelphia. Nu kwam wel het echte verhaal, dat ze met nauwelijks verhulde woede vertelde. 'Ziek? Page was helemaal niet ziek. Toen ik hem wilde ophalen zat hij in de kleedkamer, waar hij net twee 14 jarige meisjes had ontboden. Je ziet dat ik geen tijd heb, snauwde hij me toe. En waar blijft de coke.' Ze had in haar twintigjarige loopbaan met de wildste rocksterren al veel meegemaakt, maar dit sloeg alles, vond ze ook zeven jaar later nog. 'Die Page is a complete dickhead who prefers to let his cock sucked by teenagers.'

Geef mij Lemmy maar, dacht ik. Of Robert Plant. Maar die Page hoef ik echt niet te zien met een nieuwe zanger die Stairway To Heaven moet zingen.
En dan The Smiths. Naar verluidt heeft Morrissey onlangs nog een bod van 75 miljoen dollar afgewezen om samen met gitarist Johnny Marr opn tournee te gaan. Maar nu Morrissey manager Irving Azoff in de arm heeft genomen liggen de kaarten anders.
Azoff is beslist iemand die in zijn leven al veel voor elkaar heeft gekregen en geldt als een van de meest invliedrijke figuren uit de popindustrie.Het schijnt dat het Coachella festival in Californie opnieuw een groot bod wil doen om Morrissey en Marr samen op het podium te krijgen. The Sun liet zondag al weten dat de kans op een reunie met de dag groter wordt.

Johnny Marr reageerde op 24 oktober op de geruchten echter nog met het woord rubbish.

Eerst zien dan geloven natuurlijk, maar ik hou eind april 2009 alvast vrij in mijn nieuwe agenda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden