Recept

Lebkuchen-achtige kruidkoek

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: kruidkoek (tussendoortje, ca. 16-20 plakken)

Foto Studio V

Lebkuchen! Ik had er de afgelopen kersttijd helemaal niet aan gedacht, tot ik een pakje traditionele Nürnberger Oblaten-Lebkuchen kreeg. Dat bracht me weer terug naar de eerste Kerst bij mijn ex-schoonouders in Düsseldorf, een kwarteeuw geleden, toen bij de boom mijn eerste Weihnachtsteller stond met veel snoepgoed, waaronder Lebkuchen: dikke ronde koeken met chocolade- of suikerglazuur en een beetje taaitaai-achtige smaak, maar veel lekkerder.

Pay-Uun Hiu Foto Studio V

Sindsdien horen Lebkuchen in mijn herinneringshoekje 'december en Duitsland', zoals madeleines bij Proust en het stadje Combray. Ik ga ze gewoon zelf maken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want na wat geëxperimenteer heb ik wel een trommel vol lekkere koeken, alleen zijn het nog niet de Lebkuchen die ik wil.

U zult het moeten doen met kruidkoek met een Lebkuchen-achtig specerijenmengsel dat ik van diverse Duitse sites en kookboeken bij elkaar heb geraapt. Als u die specerijen niet heeft of niet allemaal in huis wilt halen, kunt u het ook doen met een potje koekkruiden.

Bereiding

Maak het mengsel met de specerijenpoeders. Wat u straks overheeft, kunt u bewaren in een potje.

Meng bloem, roggemeel, suiker, bakpoeder en zout in de kom van een mixer. Voeg dan de olie, het ei en de rum toe. Zet de kom in de machine en kneed het mengsel met de deeghaak. Voeg ondertussen beetje bij beetje de karnemelk toe tot er een stevige, maar nog iets vloeibare massa is ontstaan.

Roer de gekonfijte citroen en/of sinaasappel erdoor. Giet alles in een ingevette cakevorm en zet die ongeveer 45 minuten in een oven van 170-175 graden. Prik met een satéprikker in de cake: als die er schoon uitkomt, is de kruidkoek gaar. Ook lekker bij een glas donker bier.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Foto Hilde Harshagen

Ingrediënten

Specerijenmengsel
1 theel. kaneel
3/4 theel. piment
anijs, gember, kardemom, komijn, koriander, vanille, venkel (elk ruim 1/2 theel.)
mespunt nootmuskaat, mespunt witte peper

Koek
1,5 eetl. van het specerijenmengsel
250 g bloem
150 g roggemeel
250 g bruine basterdsuiker
1/2 theel. bakpoeder
snuf zout
3 eetl. (zonnebloem)olie
1 ei (opgeklopt)
scheutje rum
300-350 ml karnemelk
50 g gekonfijte citroenschil
50 g gekonfijte sinaasappelschil

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over