Lebeds plan stuit in Moskou op weerstand

Generaal Lebeds vredesplan voor Tsjetsjenië blijkt op weerstand te stuiten in Moskou. Een aantal sleutelfiguren uit de Russische regering kwam gisteren tot de conclusie dat Lebeds plan 'aanzienlijk bijgewerkt' moet worden....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

De ministers van Defensie, Binnenlandse Zaken en Justitie waren door premier Tsjernomyrdin bijeengeroepen om hun oordeel te geven over Lebeds ontwerp-akkoord voor een politieke regeling die een einde moet maken aan de al ruim anderhalf jaar durende oorlog. Ook de chef van de geheime dienst FSB, de voorzitter van het Russische parlement en Lebed zelf namen deel aan het beraad.

Kennelijk hebben de ministers moeite met het plan, dat er op neerkomt dat pas over drie tot vijf jaar een definitief besluit genomen wordt over de vraag of Tsjetsjenië onafhankelijk moet worden of niet. Het akkoord houdt verder in dat de Moskou-gezinde regering onder leiding van Dokoe Zavgajev plaats moet maken voor een coalitiekabinet, waarin de opstandelingen een belangrijke stem krijgen.

Welke bezwaren de bewindslieden tegen het plan hebben, is niet duidelijk. Waarschijnlijk gaat het echter om de mate van zelfbestuur die de Tsjetsjenen in de overgangsperiode krijgen.

Wat de opstandelingen eisen, komt in feite neer op volledige onafhankelijkheid, zonder dat het zo wordt genoemd.

Premier Tsjernomyrdin klaagde na afloop van het beraad dat de Tsjetsjeense strijders al begonnen zijn een tegenregering en hun eigen gemeentebesturen te vormen, hoewel dat volgens hem in strijd is met de afspraken die Lebed met hen gemaakt heeft. Moskou staat nog steeds achter de regering van Zavgajev.

De secretaris van de veiligheidsraad zelf zei zich niet erg druk te maken over de bestuurlijke aspiraties van de Tsjetsjeense opstandelingen. Volgens hem hebben de rebellen in feite toch al in een groot deel van het land de macht. 'Het is net zoals het was, alleen gebeurde het toen in het geniep en gaat het nu openlijk,' zei Lebed tegen het persbureau Interfax.

Lebed maakt er geen geheim van dat hij af wil van Zavgajev, die druk zijn best doet het vredesplan te torpederen. Volgens Lebed heeft de Tsjetsjeense leider zich schuldig gemaakt aan corruptie en moet hij opstappen.

De secretaris van de veiligheidsraad zou vandaag weer naar Tsjetsjenië reizen voor verdere onderhandelingen met de leiders van de opstandelingen. Ondanks de kritiek van het kabinet zei Lebed te hopen dat zijn bezoek een akkoord over een politieke regeling zal opleveren. Volgens hem is de oorlog afgelopen en gaat het er nu om 'herhalingen te voorkomen'.

De Russische troepen trokken gisteren hun laatste eenheden terug uit het zuiden van Tsjetsjenië. Volgens een woordvoerder van de federale troepenmacht zijn er in het berggebied slechts enkele kleine eenheden achtergebleven die zich bezig houden met het opruimen van de mijnenvelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden