Lebed waarschuwt tegen IMF en privatiseringen

De Russische autoriteiten moeten scherper gaan toezien op de uitvoer van grondstoffen en minder leningen uit het buitenland aannemen. Dat bepleit de nieuwe sterke man in het Kremlin, generaal Lebed, in een document waarin hij zijn plannen voor de versterking van de nationale veiligheid van Rusland ontvouwt....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

De nationalistische generaal werd vorige week door president Jeltsin tot secretaris van de Veiligheidsraad van Rusland benoemd in ruil voor zijn steun in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van aanstaande woensdag. Lebed haalde in de eerste ronde veel stemmen met zijn beloften de misdaad en de corruptie uit te roeien.

Volgens Lebed dreigt Rusland te afhankelijk te worden van leningen van internationale organisaties. Hij waarschuwde dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) 'op een goede dag' de geldkraan zou kunnen dichtdraaien. Dat zou volgens de generaal een ernstige crisis in het financiële systeem veroorzaken.

Lebed pleit er verder voor dat de overheid meer greep krijgt op de prijzen in de staatssector. Daarnaast moet het privatiseringsbeleid van de regering volgens hem drastische worden herzien. 'We moeten van de grootscheepse en veel te snelle privatisering overschakelen op een beleid waarbij aandelen geveild worden in ruil voor investeringen', zo schrijft Lebed in het document, waarvan het persbureau Interfax gisteren de hoofdlijnen weergaf.

Volgens de nieuwe coördinator van het veiligheidsbeleid moet het er bij de toekomstige privatiseringen heel anders aan toe gaan dan bij het 'aandelen-voor-leningen' project in het kader waarvan vorig jaar een aantal grote staatsbedrijven in particuliere handen overgingen. 'Ditmaal zullen de deelnemers vooraf op de hoogte van de regels zijn', aldus Lebed.

De gang van zaken bij de 'aandelen-voor-leningen' privatiseringen heeft veel kritiek uitgelokt van investeerders. Een van de klachten was dat de aandelen vaak in handen kwamen van banken die de privatisering moesten begeleiden. De conservatieve oppositie in het parlement klaagde op haar beurt dat de staatsbedrijven voor een appel en een ei van de hand werden gedaan.

Het is nog onduidelijk hoeveel president Jeltsin zich zal aantrekken van de economische adviezen van de nieuwe nationale veiligheidsadviseur. Maar de recente golf van ontslagen onder politieke vijanden van Lebed in de top van de veiligheidsdiensten en het leger heeft wel laten zien dat de generaal veel invloed heeft in het Kremlin.

President Jeltsin liet eerder deze week weten dat hij niet van plan is radicale hervormers, zoals de voormalige vice- premier Anatoli Tsjoebais, weer in zijn regering op te nemen als hij de verkiezingen wint. 'Ik ben bezig een nieuwe ploeg samen te stellen, waarbij ik uitga van de mening van de kiezers. Er komen nieuwe, gezaghebbende en vakkundige mensen aan, zoals Lebed', zo zei Jeltsin tegenover het weekblad Argoementy i Fakty.

Lebed zelf pleitte er gisteren voor Sergej Glazjev in de nieuwe regering de leiding te geven over het economische beleid. Glazjev behoorde eerst tot de radicale hervormers uit het kabinet van Gajdar, maar keerde zich later tegen het hervormingsbeleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden