Lebed hekelt trage groei en stijgende staatsschuld Rusland

Jeltsins adviseur voor de nationale veiligheid, generaal Lebed, heeft bezwaar gemaakt tegen de begroting van de regering-Tsjernomyrdin voor het komende jaar....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Volgens de nationale-veiligheidsadviseur legt de regering Tsjernomyrdin veel te veel de nadruk op de uitvoer van grondstoffen en olie en gas en veel te weinig op de verwerkende industrie.

Lebed leverde verder kritiek op de de toenemende staatsschuld. Hij waarschuwde dat de staatsschuld de afgelopen twee jaar 'als een lawine' is gegroeid en langzamerhand een gevaar begint te worden voor de nationale veiligheid. Over 1997 moet Rusland 83 biljoen roebel (ruim 27 miljard gulden) betalen over de staatsschuld. Dat is ruim vijftien procent van de totale uitgaven.

De coördinator van het veiligheidsbeleid vindt verder dat de regering veel te weinig geld uittrekt voor defensie. Volgens Lebed krijgt het ministerie van Defensie komend jaar nog geen veertig procent van het geld waarom het gevraagd heeft.

Opvallend is vooral dat Lebed in de brief eist dat de begroting voortaan eerst naar hem wordt gestuurd. Zijn staf zal de economische plannen van de regering dan toetsen aan de veiligheidsbelangen van Rusland.

Het staat wel vast dat premier Tsjernomyrdin hiertegen in het geweer zal komen. De premier liet meteen na de benoeming van Lebed tot secretaris van de nationale veiligheidsraad weten dat hij vindt dat de generaal zich niet met het economische beleid moet bemoeien.

Tsjernomyrdin is bang dat zijn economische beleid dan zal worden getorpedeerd door Lebed en diens medewerker voor economische zaken, Sergej Glazjev. Deze staat bekend als een van de felste critici van Tsjernomyrdin. Glazjev verwijt Tsjernomyrdin dat hij met zijn liberale economische beleid de Russische industrie te gronde heeft gericht en bepleit protectionistische maatregelen om de Russische industrie op de been te houden.

Volgens de ontwerpbegroting zullen de uitgaven volgend jaar 524 biljoen roebel bedragen oftewel 174 miljard gulden. Het begrotingstekort zal volgens de regering op 89 biljoen roebel (bijna 30 miljard gulden) uitkomen oftewel 5,8 procent. Aanvankelijk eiste het IMF (Internationaal Monetair Fonds) dat het begrotingstekort onder de vier procent zou blijven, wil Rusland in aanmerking blijven komen voor de IMF-kredieten. Maar het IMF heeft die eis onlangs wat versoepeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden