Lebbis wint Poelifinario

De Poelifinario 2011, de prijs voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen, is toegekend aan Lebbis (Hans Sibbel) voor zijn programma Branding (pimped).

PATRICK VAN DEN HANENBERG

AMSTERDAM - De Neerlands Hoop 2011 voor de veelbelovende theatermaker(s) met het grootste toekomstperspectief, gaat naar Van der Laan & Woe met hun programma Superlatief. Eerdere winnaars van de Poelifinario waren onder meer Claudia de Breij, Wim Helsen en Maarten van Roozendaal. De Neerlands Hoop ging in het verleden onder meer naar Paulien Cornelisse en Sara Kroos.

De prijzen, een initiatief van de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties), werden gisteravond uitgereikt tijdens het Cabaretgala in De Kleine Komedie in Amsterdam.

De jury, onder leiding van scheidend voorzitter Jeanne Kers (directeur van De Poorterij in Zaltbommel), prees Lebbis voor de superieure balans die hij in zijn programma heeft bereikt tussen engagement en amusement, tussen moraliseren en de draak steken, tussen uitgesproken irritatie en relativerend laissez faire.

In het juryrapport wordt Lebbis, die zijn publiek voorhoudt niet bang te zijn iets te missen, een grandioos theatermaker genoemd die zichzelf en de tijdgeest genadeloos fileert.

Aanstormende talenten Niels van der Laan en Jeroen Woe krijgen de Neerlands Hoop, omdat zij feilloos de menselijke gebreken bloot leggen bij onder meer een oversekste gynaecoloog en een geadopteerde Chinees. Het duo maakt volgens de jury geëngageerd cabaret zonder opgeheven vingertje.

In de 'State of the art 2011' wijst de jury op de misverstanden dat cabaret per definitie een uitverkochte zaal betekent en dat het cabaret niet geraakt wordt door de bezuinigingswoede van de regering. De theaters waar zij optreden worden namelijk wel gesubsidieerd. Meerdere theaters dreigen de komende jaren de poorten te moeten sluiten, waardoor de speelplekken voor het groeiende aanbod van nieuw cabarettalent nog verder beperkt wordt.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden