Leaserijder vreest inkomensverlies

Onder leaseautorijders is onrust ontstaan over een door staatssecretaris Bos doorgevoerde fiscale maatregel. Sinds 1 januari vallen bij het woon-werkverkeer meer kilometers onder de privékilometers....

Van onze verslaggever

'Veel mensen dachten dat het wel mee zou vallen', zegt B. Bongers van het College van Belastingadviseurs. 'Pas bij het invullen van de papieren ontdekken ze dat ze er behoorlijk op achteruit gaan.'

Tot 1 januari was het nog zo dat alle zakelijke kilometers van een werknemer met leaseauto onbelast waren. Een werknemer met een eigen auto was slechter af, omdat die slechts een deel van zijn kilometers belastingvrij vergoed kreeg. De kosten van de auto kwamen voor eigen rekening.

Staatssecretaris Bos presenteerde op Prinsjesdag een pakket maatregelen dat de lasten voor automobilisten met honderden miljoenen euro moet verminderen. Daarin zat ook een regeling om de fiscale behandeling van leaserijders en werknemers met een eigen auto meer gelijk te trekken.

Naarmate meer kilometers worden gereden, lopen de kosten op omdat het aantal privékilometers bepaalt welk percentage van de cataloguswaarde van de auto bij het inkomen moet worden opgeteld. Ook is een 'veertig-dagenregeling' in de wet opgenomen waardoor werknemers die langer dan 39 dagen bij eenzelfde werkgever in dienst zijn, alles onder de 10 en boven de 30 kilometer als privé moeten opvoeren. Leaserijders die op projectbasis werken, worden hierdoor het hardst getroffen.

VVD-Kamerlid B. de Vries stelde onlangs kamervragen over de veertig-dagenregeling. Zij vindt dat de regeling voor 'ambulante' werknemers tot ongewenste effecten leidt, zoals administratieve rompslomp. De Vries wil dat Bos de veertig-dagenregeling schrapt of met een overgangsregeling komt. Bos moet nog antwoorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden