Leasen verhult schuld van ruim 25 miljard

Nederlandse beursfondsen hebben voor vele miljarden aan onzichtbare schuld. Dit concludeert het effectenhuis Merrill Lynch dat een onderzoek heeft gedaan naar de lease- en huurverplichtingen van grote Nederlandse bedrijven....

PETER DE WAARD

Van onze verslaggever

Peter de Waard

AMSTERDAM

Merrill Lynch heeft de verplichtingen van 52 in de AEX- en Midkap-index opgenomen beursfondsen bekeken. Daarvan hebben zeker 28 fondsen op langere termijn grote lease- en huurverplichtingen lopen.

Indien deze verplichtingen contant zouden worden gemaakt, dan zou een bedrag aan 25,7 miljard gulden aan schuld op de balans moeten worden gezet.

Bedrijven die investeren in machines en panden, krijgen op de debetzijde van de balans een post vaste activa. Daar staat aan de creditzijde een post vreemd vermogen tegenover. Bedrijven die hun productiemiddelen echter huren of leasen, kennen deze balansposten niet. Zij hebben relatief meer eigen vermogen tot hun beschikking. Voor bedrijven die snel willen groeien, is dat voordelig. Maar het kan tegen ze keren, als de inkomsten op termijn minder stabiel zijn dan wordt voorzien. Dan drukken de huur- en leaseverplichtingen vaak zwaar op het bedrijf.

Merrill Lynch vindt dat cyclische bedrijven ook geen hoge onzichtbare schulden mogen hebben. Daarnaast vindt het effectenhuis dat Nederlandse bedrijven in hun financiële verslaggeving opener zouden moeten zijn.

Zie ook pagina 17

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden