Leadsom biedt excuses aan voor kwetsen kinderloze May

Andrea Leadsom, kandidaat voor het leiderschap van de Britse Conservatieven, heeft haar excuses aangeboden aan haar rivaal Theresa May, nadat Leadsom gezegd zou hebben dat een vrouw zonder kinderen minder begaan is met het lot van Groot-Brittannië dan een moeder.

De Britse conservatieve politica Theresa May (m). Beeld afp
De Britse conservatieve politica Theresa May (m).Beeld afp

De betwiste uitspraken van Leadsom over moederschap en premierschap zorgden voor ophef binnen de Tories. Twintig Britse Conservatieve politici, onder wie een minister, dreigen de partij te verlaten als Leadsom tot leider wordt verkozen. Dat meldde The Sunday Times zondag.

De opstand komt na een interview, zaterdag in The Times, waarin deze kandidate voor het premierschap beweert dat ze als moeder het meest geschikt is om het land te leiden. Dit wordt gezien als een kwalijke aanval op haar rivale Theresa May, die nooit kinderen heeft kunnen krijgen en daarover onlangs haar droefenis heeft geuit.

De suggestie van Leadsom dat ze als moeder van drie kinderen een betere premier zal zijn veroorzaakte grote woede. Zelf beweerde de christelijke politica dat haar woorden uit zijn context zijn gehaald. Uit het vrijgegeven transcript blijkt dat ze heeft gezegd dat ze geen betoog in de geest van 'ik heb kinderen en May niet' wilde opdissen. Na een 'maar' deed ze dat vervolgens toch. 'Misschien heeft ze nichtjes, neefjes en veel andere mensen', zei Leadsom, 'maar ík heb kinderen.'

Leadsom heeft inmiddels haar excuses aan May aangeboden, vertelt de kandidate aan The Telegraph. 'Ik heb Theresa verteld hoe erg het me spijt dat ik haar heb gekwetst en hoe het artikel volledig het tegenovergestelde meldde van wat ik zei en geloof.' Leadsom zegt dat ze na de publicatie van het interview 'onder vuur lag'. 'Het was schokkend.'

Theresa May (links) en Andrea Leadsom. Beeld ap
Theresa May (links) en Andrea Leadsom.Beeld ap

Lastercampagne

Het incident staat niet op zichzelf. Leadsoms campagnemanager Tim Loughton had enkele jaren geleden gezegd dat de Liberaal-Democrate Sarah Teather geen goede staatssecretaris voor Gezinnen kan zijn omdat ze 'niet gelooft in een gezinsleven'. Door de nadruk te leggen op het gezinsleven lijkt Leadsom, een Brexiteer, zich te richten op de behoudende vleugel van de Conservatieve Partij, ook wel de Tory Taliban genoemd. Volgens haar medestanders maakt de ophef over het interview deel uit van een lastercampagne.

De keuze voor Leadsom kan grote verdeeldheid veroorzaken. Priti Patel, die als Brexiteer met Leadsom campagne heeft gevoerd, zei dat de partij hetzelfde lot kan ondergaan als Labour onder Jeremy Corbyn. Bij de Tories gaan al stemmen op om in dat geval een nieuwe partij op te richten, The Democrats. Ook de leider van de Liberaal-Democraten Tim Farron zou daar oren naar hebben, beseffend dat het 'merk' van zijn partij beschadigd is.

Britse vrouwen aan de macht

De nieuwe leider van de Britse Tories en dus de volgende premier van Groot-Brittannië wordt een vrouw. Wie stapt begin september in de schoenen van Margaret Thatcher? Kandidaat 1: Andrea Leadsom of kandidaat 2: Theresa May? (+)

Zo'n nieuwe partij zou ook een vluchtheuvel kunnen zijn voor de vele Labour-politici die lijden onder het linkse bewind van Corbyn. De 55-jarige Angela Eagle, een oud-staatssecretaris van Pensioenzaken, heeft zich dit weekeinde verkiesbaar gesteld voor het leiderschap van de partij. Mogelijk volgen er nu meer uitdagers. Corbyn heeft aangekondigd het partijbestuur voor de rechter te zullen slepen als zijn naam niet automatisch op het stemformulier komt te staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden