'Le pot Belge' machtig duivelselixer

Tegelijk met de TVM-zaak in Reims is in de Franse stad Poitiers een spectaculair proces begonnen dat 'le pot Belge' wordt genoemd....

De 'pot Belge', ook wel 'pot du fou' (gekkendrank), wordt per injectie toegediend. Het is een levensgevaarlijke stimulerende cocktail die bestaat uit amfetaminen en pijnstillers, gekruid met cocaïne en heroïne en soms aspirine. De zaak kwam in juni 1998 aan het licht, vlak voor de beruchte Tour de France die in het teken stond van de Epo-affaires bij Festina en TVM.

Twee amateurrenners uit de omgeving van Poitiers meldden zich bij hun arts omdat hun het angstzweet was uitgebroken. Ze bekenden een spuit te hebben gezet. De dokter liet het product analyseren en schakelde vervolgens de politie in. Die stuitte op een omvangrijk smokkelnetwerk van 'le pot Belge'. Polen was de tweede leverancier, en er staan dan ook enkele Polen terecht. 1600 Gevulde spuiten werden in beslag genomen, goed voor ruim een half miljoen gulden.

Volgens de toxicoloog Patrick Mura is het mengsel levensgevaarlijk. 'Twee milliliter van dit spul intraveneus is al een mogelijk dodelijke dosis.' De renners kochten spuiten met acht milliliter. Sommigen raakten daadwerkelijk verslaafd en gaven toe tot zes doses per dag te nemen. Op de fiets of thuis op de bank.

Volgens de verdachten werden de spuiten bij tientallen verkocht bij de paardenrenbaan van Longchamp of op een parkeerplaats bij een van de invalswegen van Parijs. Een van de renners, Gregory Perez, verklaarde voor de rechter dat 'als ik wilde winnen, ik voór en tijdens de koers wat moest nemen'. Perez was amateur, en stond in 1998 op het punt over te stappen naar de professionals. Hij vertelde dat hij zichzelf tijdens de koers injecteerde, 'onderhuids in de buik. Dat kan heel discreet.'

Een tweede, Pierrick Gillereau, was een bescheiden prof bij Catavana. Hij zei dat het mengsel vanaf 1994 verkrijgbaar was. 'De pot Belge, dat was een absolute flash. Een tovermiddel. Ik kon nachtenlang uitgaan en feesten, om van de stress van het seizoen af te komen. Maar zodra ik op de fiets stapte, was ik clean.' De rechtbankpresidente was niet helemaal overtuigd. 'Als ik het goed begrijp, was u 's winters verslaafd en 's zomers niet?'

Een derde renner, Jean-Christophe Currit, voormalig professional bij Gan, vertelde hoe midden jaren negentig in het peloton over Epo werd gefluisterd. 'De Italianen rijden op le feu de Dieu.' De ploegleider zei dat ze ervan af moesten blijven. 'Binnenkort valt er een dode, zei hij. Ik heb hem geantwoord dat wij werkloos op straat zouden staan voordat er een dode is gevallen.' Currit vertelde bovendien hoe hij in 1994 na Parijs-Brussel positief was bevonden. De Franse wielerfederatie dekte de uitslag toe.

Vergeleken bij de zaak van 'le pot Belge' was de Epo-smokkel van TVM een betrekkelijk amateuristische en geïsoleerde aangelegenheid. De hoofdverdachten in Poitiers zijn twee voormalige profrenners en een oud-medewerker van de equipe Mercier. De vierde is een zekere Patrick Charron, die twee veroordelingen achter de rug heeft wegens amfetaminenverkoop. Hij is een goede bekende van Bernard Sainz, de befaamde dr. Mabuse die het Tourpeloton jarenlang voorzag van alles wat de renners nodig hadden.

De zitting zal zeker tot vrijdag duren. Van de 41 verdachten verschenen er gisteren slechts 32 in de beklaagdenbank. Aanvankelijk was er nog een 42ste verdachte, de voormalige amateur Christian Ossowsky. Hij overleed op 31 januari van het vorig jaar op vijftigjarige leeftijd. Er werd geen autopsie gepleegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden