Le Pen zet tegenstanders uit partij

De afrekening in het extreem-rechtse Front National is begonnen. Voorman Jean-Marie Le Pen zette maandagavond twee vooraanstaande aanhangers van z'n tegenstrever Bruno Mégret uit de partij....

Van onze correspondent

Martin Sommer

PARIJS

Le Pen wees eerder deze week twee 'Mégretisten' van het tweede garnituur de deur, onder wie wethouder Hubert Fayard van Vitrolles. Daarna liet 'de president van de beweging' tijdens een televisie-interview zijn licht schijnen over de toestand in de totaal verscheurde partij.

Bruno Mégret en zijn aanhang koersen af op een coalitie met 'fatsoenlijk rechts' naar het model van de Italiaanse ex-fascist Gianfranco Fini. Le Pen wil daarvan niets weten; zíjn Front National houdt hij op ramkoers met alles wat de president 'het establishment' pleegt te noemen.

Le Pen sprak voor de televisie van een poging tot een luizenputsch ('pou-putsch' - een woordspeling, un pou is een luis). Hij wees naar een 'kleine, extremistische, ik zou zelfs zeggen racistische minderheid', die 'geconcerteerd moeilijkheden maakt'. Tot dusver had Le Pen steeds vermeden Mégret direct te noemen in zijn boutades. Nu zei hij dat 'als meneer Mégret denkt dat mijn positie op een bepaalde manier een verraad betekent, dan denk ik dat hij niets te zoeken heeft in de beweging die ik voorzit.'

Maandag was het de beurt aan twee vooraanstaande Mégret-aanhangers, nationaal-secretaris Serge Martinez en partijbureaulid Pierre Vial.

Martinez moest het veld ruimen omdat hij het had gewaagd om een buitengewoon partijcongres te vragen, in verband met de moeilijkheden. Vial kreeg te horen dat hij 'medeorganisator' was van de 'incidenten' van het weekeinde. Exit Vial.

Aan de explosieve partijvergadering ging een bericht in het dagblad Libération vooraf. Het dagblad had de hand weten te leggen op de voorlopige kandidatenlijst van het Front National voor de Europese verkiezingen van juni. Op die lijst waren de Mégretisten bijna helemaal verdwenen, afgezien van Mégret zelf die op een tiende plaats stond genoteerd. Die duikeling had Mégret te danken aan een eerdere stoutmoedige aankondiging dat hij van plan was de FN-lijst aan te voeren als Le Pen zou worden veroordeeld in een strafzaak nadat hij een kandidate voor het parlement had aangevallen.

Voor de partijslag beschikt Le Pen in de eerste plaats over z'n familie: echtgenote Jany (ook op de groslijst voor het Europarlement), dochter Marine (idem), tevens partij-advocate, schoonzoon Samuel Maréchal, tevens aanvoerder van de FN-jeugd.

Voorts kan hij rekenen op secretaris-generaal Gollnisch, 23 van de veertig leden van het politiek bureau, en zeven van de twaalf huidige FN-leden in het Europarlement.

Mégret beschikt over een flink netwerk onder de partijkaders en volksvertegenwoordigers. Vijf leden van de euro-fractie gokken op Mégret, evenals zeventien leden van het politiek bureau en zestig van de honderd leden van het Centraal Comité.

Bruno Mégret zelf heeft de laatste dagen taal noch teken gegeven. Zijn reactie staat 'op een nader aan te duiden plaats' voor morgen op het programma.

Intussen heeft 'fatsoenlijk rechts' moeite zijn lachen te houden. Begin dit jaar was het Front National (tendens Mégret) erin geslaagd een wig te drijven in de rechtse partijen, door in vier regio's te stemmen voor een regiovoorzitter van de liberaal-conservatieve UDF.

Alle vier werden geroyeerd, de UDF is nog steeds niet bekomen van de averij. En nu lijkt het Front National zelf bij wijze van macaber kerstcadeau de ondergang nabij. Alle rechtse voormannen deden hun best niet te vroeg te juichen, onder verwijzing naar de uitspraak van RPR-leider Séguin: 'Je moet nooit aan de flipperkast schudden terwijl je bezig bent punten te scoren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden