Le Pen wint geen enkele regio in Frankrijk

Het Front National is er niet in geslaagd een regio te winnen bij de regionale verkiezingen in Frankrijk. Volgens de exitpolls werd partijleider Marine Le Pen in de het Noorden ruim verslagen door haar republikeinse tegenstander Bertrand, met 43 tegen 57 procent. Haar nichtje Marion Maréchal-Le Pen verloor in Zuid-Frankrijk van de republikein Estrosi, met 45 tegen 55 procent.

Peter Giesen
Marine Le Pen houdt een korte toespraak nadat de uitslagen bekend zijn geworden. Beeld ap
Marine Le Pen houdt een korte toespraak nadat de uitslagen bekend zijn geworden.Beeld ap

De uitslag is een grote teleurstelling voor het Front National, dat in de eerste ronde nog aan kop ging in zes van de dertien regio's. Volgens de exitpolls wonnen in de tweede ronde de Republikeinen en bondgenoten in het centrum zeven regio's, de socialisten wonnen er vijf, met behulp van klein links. Corsica werd gewonnen door een nationalistische partij.

Marine Le Pen leed een gevoelige nederlaag in haar campagne om in 2017 president te worden. Tot voor kort gold dat als onmogelijk, maar na de grote overwinning van vorige week stelden veel Franse media dat het ondenkbare steeds minder irreëel werd, gezien de opmars van Le Pen en de zwakte van haar tegenstanders.

Maar gisteravond bleef toch alles bij het oude. In Le Pens regio Nord-Pas de Calais-Picardie hadden de socialisten zich terug getrokken. Daardoor ontstond een situatie die op de tweede ronde van de presidentsverkiezingen leek: een duel tussen twee kandidaten. Zelfs in haar eigen regio, waar het FN sterk is, bleek ze kansloos. Daarmee werd de oude opvatting bevestigd dat het Front in de tweede ronde altijd gedwarsboomd zal worden door een coalitie van kiezers van links en rechts.

Volgens Le Pen is ze slachtoffer geworden 'van een campagne van laster en kwaadsprekerij in de vergulde paleizen van de Republiek'. Een ander FN-kopstuk, Steeve Briois zei 'dat de leugens en oneerlijkheid vanavond hebben gewonnen. We hebben alle media tegen ons, de groten van deze wereld, de 'weldenkenden'.

undefined

'Geen opluchting'

In de regio's Nord-Pas de Calais-Picardie en Provence-Alpes Maritimes-Côte d'Azur (waar Marion Maréchal-Le Pen kandidaat stond) is de socialistische strategie geslaagd. De socialisten trokken hun kandidaat terug om een 'republikeins front' te vormen tegen het Front National. Veel linkse kiezers lijken inderdaad op de partij van Sarkozy te hebben gestemd om het FN tegen te houden.

Toch voelde premier Valls 'geen enkele opluchting, geen enkel triomfalisme. Het probleem van extreem-rechts is niet opgelost. Ik ben de uitslag van de eerste ronde niet vergeten', aldus Valls. De gevestigde partijen zijn met de schrik vrij gekomen. Ondanks de nederlaag in de tweede ronde boekte het Front in de eerste ronde een historische uitslag. Het FN haalde 28 procent van de stemmen, waarmee het de grootste partij van Frankrijk werd.

De aanhang van het Front breidt zich steeds verder uit, ook in gebieden waar het altijd zwak was, zoals Bretagne. Nog altijd is het FN een partij voor lager opgeleiden, maar zijn aanhang onder andere groepen neemt gestaag toe. Een derde van de jonge kiezers stemde op het FN.

undefined

Profiel

Op grond van haar stijl zou je anders verwachten, maar Marion Maréchal-Le Pen is nog conservatiever en agressiever dan haar tante Marine Le Pen. Ze is de Jeanne d'Arc van het Front National.

Marion Maréchal-Le Pen praat met journalisten. Beeld epa
Marion Maréchal-Le Pen praat met journalisten.Beeld epa
Marine Le Pen brengt zondag haar stem uit. Beeld epa
Marine Le Pen brengt zondag haar stem uit.Beeld epa

Werkloosheid

Bovendien deden de gevestigde partijen het slecht. In 2010 wonnen de socialisten nog 20 van de toenmalige 22 regio's, omdat de Franse kiezers genoeg hadden van president Sarkozy. Onder zijn opvolger Hollande steeg de werkloosheid naar recordhoogte en werd Frankrijk getroffen door aanslagen. Tegen die achtergrond is winst in zeven van de dertien regio's een matige uitslag voor Sarkozy's Republikeinen, die zich als belangrijkste oppositiepartij wil profileren.

De socialisten verloren fors en zijn in twee regio's helemaal verdwenen, omdat ze zich terugtrokken. Toch had de uitslag slechter kunnen uitvallen: ze wisten nog vijf regio's te winnen. De uitslag zal de speelruimte van president Hollande en premier Valls verder beperken. Zowel het FN als de bondgenoten van klein links, die Hollande in 2017 hard nodig zal hebben, verzetten zich tegen bezuinigingen en economische hervormingen.

undefined

President Francios Hollande op het stembureau. Beeld ap
President Francios Hollande op het stembureau.Beeld ap
Oud-president Nicolas Sarkozy en zijn vrouw Carla Bruni brengen hun stem uit. Beeld ap
Oud-president Nicolas Sarkozy en zijn vrouw Carla Bruni brengen hun stem uit.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden