Le Pen breekt met vader na verdediging maarschalk Pétain

Eindelijk heeft Marine Le Pen haar vader Jean-Marie laten vallen, nadat hij maarschalk Pétain had verdedigd in een interview vol provocaties met het extreem-rechtse blad Rivarol. Marine Le Pen wil niet dat Jean-Marie lijsttrekker wordt bij de regionale verkiezingen in december. Vader Le Pen zou de lijst van het Front National in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur aanvoeren.

Marine Le Pen (rechts) en haar vader, op een foto uit september vorig jaar.Beeld afp

Marine Le Pen heeft haar vader lange tijd de hand boven het hoofd gehouden. Vorige week nog herhaalde Jean-Marie nog eens dat de gaskamers slechts een detail van de geschiedenis waren. Marine was het 'hartgrondig oneens' en liet het daar verder bij. Maar gisterochtend was de maat vol.

'Ik keer me tegen de kandidatuur van Le Pen, omdat hij in een spiraal terecht is gekomen van een strategie van de verschroeide aarde en politieke zelfmoord. Het Front National wil zich niet in gijzeling laten nemen door zijn groteske provocaties, die als doel lijken te hebben mij te schaden', aldus Marine Le Pen in een verklaring. 'Met een diep gevoel van triestheid' heeft ze het partijbestuur bijeengeroepen om zich over maatregelen te beraden.

Lees ook: Front National moet pas op de plaats maken

De stoomwals Marine Le Pen is even gestopt in haar opmars die naar het Elysée moet leiden. Twee weken geleden haalde het Front National een licht tegenvallend resultaat bij de eerste ronde van de departementale verkiezingen, voor het eerst in anderhalf jaar.

Jean-Marie Le Pen bij een poster van zijn dochter op archiefbeeld.Beeld afp

'Geregeerd door immigranten'

In het gewraakte interview zei Le Pen onder meer dat hij maarschalk Pétain 'nooit als een verrader heeft beschouwd'. Pétain was een antisemiet die als leider van het Vichy-bewind samenwerkte met nazi-Duitsland, ook bij het vervolgen van Joden. Daarnaast zei Le Pen te begrijpen dat sommige mensen de democratie bestreden, al omschreef hij zichzelf als een 'pragmatische democraat'.

Voorts trok hij van leer tegen premier Valls, zoon van Spaanse ouders. 'We worden geregeerd door immigranten. Wat is de band van Valls met Frankrijk?' Ook pleitte hij voor een groot-Europese samenwerking met Rusland, teneinde 'het blanke ras' te redden van Aziatische en Afrikaanse overheersing.

Waarschijnlijk werd dit politiek-incorrecte offensief tegen zijn dochter mede ingegeven door persoonlijke redenen. Jean-Marie Le Pen is erepresident van het Front Nationaal, maar speelt geen grote rol meer in een beweging die met militaire discipline wordt geleid door Marine. Dochter Le Pen streeft naar 'ontdemonisering' en wil van het Front een gewone partij maken.

'Jean-Marie Le Pen accepteert niet dat de 'ontdemonisering' van het FN een partij als alle andere maakt. Hij herkent zich niet meer in een beweging die hij zelf uit de electorale anonimiteit heeft getild', zo verklaarde politicoloog Jean-Yves Camus het koningsdrama.

Steun

Marine Le Pen werd gisteren gesteund door een groot deel van de partijtop. 'Het interview in dit antisemitische vod is schandalig en onze politieke onenigheid voortaan onverzoenbaar', zei vicevoorzitter Louis Aliot, tevens partner van Marine Le Pen. 'De breuk met Jean-Marie Le Pen is nu totaal en definitief', zei een andere vicevoorzitter, Florian Philippot.

Een oude getrouwe als Bruno Gollnisch vond echter dat Le Pen niet geofferd mocht worden. Een schisma in het Front National behoort daarom tot de mogelijkheden. Marine Le Pen vaart in sociaal opzicht een linkse koers die vooral populair is in de oude industriegebieden van Noord- en Oost-Frankrijk. Het FN-electoraat in het Zuiden is economisch rechtser, cultureel conservatiever en nog sterker gekant tegen immigratie.

Jean-Marie Le Pen is er uitermate populair. De kans is niet denkbeeldig dat hij op 86-jarige leeftijd een nieuwe, onvervalst extreem-rechtse partij opricht, te beginnen in Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Marine Le Pen.Beeld ap

Volkspartij

Het broeide al langer tussen Marine en Jean-Marie Le Pen. Vorig jaar maakten ze openlijk ruzie, toen Jean-Marie voorstelde een oven klaar te zetten voor de joodse zanger Patrick Bruel. Marine Le Pen aarzelde echter haar vader aan te pakken, uit familiale loyaliteit, maar ook vanwege zijn verdiensten voor de partij. Jean-Marie was een van de oprichters van het Front National, in 1972. Zijn charisma maakte een politieke factor van een zootje ongeregeld van neonazi's, royalisten, fundamentalistische katholieken, pétainisten en gevluchte Franse kolonisten uit Algerije. De provocatie was de levensadem van deze splinterpartij, die de aandacht van de media nodig had om zich in te vechten.

Marine Le Pen wil van het FN een echte volkspartij maken. Daarbij wordt ze gedwarsboomd door de uitglijders van haar vader. Die bevestigen het imago van een dubbelhartige partij, die zich fatsoenlijk voordoet, maar haar bruine wortels nog lang niet kwijt is.

'Vadermoord'

Partijleden die zich racistisch uitlieten werden daarom hard aangepakt. Behalve Jean-Marie Le Pen. Maar volgens Marines medestander Steeve Briois, burgemeester van Hénin-Beaumont is die dubbele standaard niet langer houdbaar: 'Je kunt niet een gewoon partijlid straffen omdat ze de zwarte minister Taubira met een aap vergelijkt en Jean-Marie Le Pen alles toestaan omdat hij het Front National heeft opgericht.'

De departementale verkiezingen van eind maart lieten zien dat het FN nog lang geen normale partij is. In de eerste rond scoorde het Front heel goed met 25 procent, maar in de tweede ronde verenigden de gematigde kiezers zich tegen de partij. Wellicht heeft Marine Le Pen daaruit de conclusie getrokken dat de 'ontdemonisering' slechts voltooid kan worden door te breken met haar vader.

Voor de cameraploegen van de Franse televisie reageerde Jean-Marie Le Pen laconiek op de 'vadermoord' door zijn dochter: 'Het lijk maakt het goed.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden