Le Pen blijft baas van het échte Front National

Jean-Marie Le Pen mag zich de leider van het enige en echte Front National noemen. De rechtbank van Parijs besliste dinsdag het dispuut met belager Bruno Mégret om de naam, het vignet en de subsidie van de extreem-rechtse partij in zijn voordeel....

Van onze correspondent

Mégret mag zijn partij niet langer tooien met de term Front National. Het buitengewone congres van de Mégret-aanhang in Marseille waar Le Pen in januari als FN-voorzitter werd afgezet, verwees de rechter als onreglementair naar de prullenbak.

De uitspraak is een slag voor scheurmaker Mégret. Hij hield zich gisteren groot en zei dat zijn partij gewoon verder zou gaan als 'Mouvement national'. Maar Mégret loopt in ieder geval de staatssubsidie van 13 miljoen gulden mis, alsook het gebruik van het peperdure partijkantoor.

Eind vorig jaar liep een slepende machtsstrijd tussen Le Pen en Mégret uit op een schisma. Dat werd in januari beklonken op het door Mégret met tienduizend handtekeningen georganiseerde 'partijcongres', waar Le Pen werd afgezet. Volgens de rechter kon daarvan geen sprake zijn, aangezien in de FN-statuten staat dat alleen de voorzitter (Le Pen) zo'n vergadering bijeen kan roepen.

De splijting van het Front National heeft intussen desastreuze gevolgen voor de populariteit van het extreem-rechtse gedachtegoed. Een peiling, vorige week gedaan in opdracht van Le Monde, wees uit dat de aanhang voor de ideeën van Le Pen sinds 1983 nooit zo klein is geweest als nu.

Sinds dat jaar was gemiddeld 20 procent van de Fransen het in grote lijnen met Jean-Marie Le Pen eens. Dit jaar is de aantrekkingskracht van extreem rechts gehalveerd (11 procent), terwijl het percentage uitgesproken tegenstanders (86 procent) recordhoogte heeft bereikt.

Mégret presenteert zich als de fatsoenlijke variant van de oude FN-voorzitter, die zich met enige regelmaat liet gaan in onversneden antisemitische tirades. Maar uit de peiling blijkt dat de Fransen Le Pen en Mégret als van hetzelfde laken een pak beschouwen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden