Le Pen betwist rivaal recht op naam van Front National

De rechter moet uitmaken wie gebruik mag maken van de naam en het embleem van het Front National, voorzitter Jean-Marie Le Pen of troonpretendent Bruno Mégret....

Van onze correspondent

Martin Sommer

PARIJS

Le Pen eist dat elke overtreding wordt bestraft met een boete van tienduizend franc (3300 gulden) en dat het vonnis wordt gepubliceerd in vijf kranten. 'Opdat derden zullen weten dat het Front National niet gehouden is aan de beloften die deze negen doen.' De rechter doet vrijdag uitspraak.

Serge Martinez, een aanhanger van Mégret, heeft uit voorzorg al op 10 december het merk Front National gedeponeerd. Hij zei dat Le Pen dat in 1985 al een keer had gedaan, 'maar had vergeten dat in 1995 te herhalen, zoals de wet voorschrijft '.

Begin december maakte FN-leider Le Pen gewag van een 'pu-putsch' (luizenputsch), nadat Mégret het had gewaagd om een buitengewoon congres te vragen. De aanleiding voor de onmin tussen de twee was de ongunstige plaatsing van Mégret en zijn aanhangers op de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen in juni.

Daarachter schuilt een diepergaand conflict over de koers van het Front National: Le Pen wil zijn eigenzinnige extreem-rechtse oppositie tegen 'het establishment' blijven leveren. Mégret daarentegen wil 'niet langer veroordeeld zijn tot het getto van 15 procent' van de kiezers waarop het Front National al enkele jaren mag rekenen. Dat zei hij zaterdag in Vitrolles, waar zijn vrouw burgemeester is.

Mégret wil zijn buitengewone congres op 23 en 24 januari houden in buurstad Marignane, waar de burgemeesterssjerp eveneens wordt gedragen door een geestverwant. Mégret hoopt '30 procent van de Fransen bijeen te brengen die ooit, één keer in hun leven, FN gestemd hebben'.

Volgens het dagblad Le Monde hebben de meeste kaderleden van het Front National de kant van Bruno Mégret gekozen. Van de 95 departementale secretarissen zouden er 62 voorstander van het bijzondere partijcongres zijn, hetgeen ze in het kamp van Mégret plaatst. Le Pen heeft iedereen die zich over anderhalve week in de buurt van Marignane waagt met pek en veren bedreigd. Van de 272 regionale raadsleden waarover het Front National beschikt, zouden er 141 naar Mégret neigen.

Ook een meerderheid van de FN-veiligheidsdienst DPS heeft de kant van Mégret gekozen. In twaalf van de tweeëntwintig Franse regio's hebben de spierbundels laten weten dat ze voortaan de uitgesloten aanhang van Mégret zullen beschermen. Tijdens de bijeenkomst in Vitrolles van zaterdag stond bij de ingang een demonstratieve groep sterke mannen opgesteld, met armbanden waarop DPS stond.

Voor het houden van een buitengewoon FN-congres zijn officieel twintigduizend handtekeningen nodig, dat wil zeggen de helft van alle partijleden. Martinez heeft al verschillende malen geprobeerd de tot dusver verzamelde zeventienduizend handtekeningen aan te bieden bij het FN-hoofdkantoor . Elke keer dat Martinez zich meldde hield men daar de rolluiken stevig gesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden