Le Maire

BURGEMEESTER Ouwerkerk van Groningen had een betaalde bijbaan bij de Mourik Groep. In het geheim. Hij heeft spijt betuigd. Openlijke excuses aangeboden zelfs....

Nu staat er in de krant dat de burgemeester van Groningen weer in opspraak is. Hij heeft vrijdag een brief naar de wethouders, fractievoorzitters en de commissaris der koningin gestuurd dat hij geen bemoeienis heeft met grondaankopen voor uitbreidingsplannen van stad. (Groningen is de enige stad in Nederland die geen lidwoord heeft, dit voor niet-Groningers.) Namens stad handelde een makelaar uit Schoonhoven de grondzaakjes af en toevallig is hij een vriendje van Ouwerkerk. Die ontkent nu ten stelligste te hebben bemiddeld bij deze opdracht. En dan verschijnt in het verhaal ene Schep en dan zegt Van der Veen (D66) iets, vervolgens geeft boer S. Lanting uit Zwolle zijn mening en komt Wilma Bouw ten tonele. Een klassiek burgemeestersdramaatje, mede dankzij het feit dat de integriteit van Ouwerkerk, zoals hij zelf beweert, zó integer is dat die het verdient buiten de discussie te blijven.

Zondagavond Maarten van Traa in gesprek met die Franse burgervader gezien? Genoten. In de eerste plaats van dat waanzinnig goede Frans van Van Traa, maar mijn bewondering gold nog meer die Franse gladjakker van een burgemeester.

Die tong die er soms even met een vals puntje uit wou, uit die malse mond in dat verpolitiekte hoofd, dat volmaakte biljartballetje waarin de bouwgrondjes en de geheime briefjes je tegemoet glommen, dat handige burgemeesterskopje waarop de ervaring van tientallen jaren mooi en voor iedereen bevredigend bestuur klassiek was uitgestreken.

Ik steek mijn handen in het vuur voor Ouwerkerk, wat er ook boven water komt.

Jan Mulder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.