Le Coq Sportif gaat nooit verloren

Ik had tijdens de wedstrijd Italië - FC Guus ook sterk het onbestemde gevoel dat er dingen gebeurden die niet helemaal zuiver waren, dus het verbaasde me niks dat ze in Italië kwamen aanzetten met geheime samenzweringen in de allerhoogste voetbalregionen....

Je hoeft Italianen natuurlijk niks te vertellen over smerige deals - die ruiken ze daar op duizenden kilometers afstand. Zoals ze ook onmiddellijk zien dat maffia een anagram is van ma FIFA.

De Volkskrant vond de verdachtmakingen 'schaamteloos', ik niet. Ik heb jaren rondgelopen in het wielerpeloton, dus ik kijk niet meer op van een sportief complottheorietje meer of minder. De wielerjournalist leert al snel dat de dingen nóóit zijn zoals ze zich voordoen. Dat is het prachtige aan wielrennen.

Voor het gemak ga ik er altijd van uit dat sportieve complottheorieën wáár zijn, tot het tegendeel is bewezen.

(In de WK-finale van 1978 werd Nederland slachtoffer van een complot. Argentinië kocht de finaleplaats met graanleveranties aan Peru, ten koste van Brazilië. En Rob Rensenbrink heeft altijd beweerd dat de grensrechter al met zijn vlag omhoog stond, toen hij in de laatste minuut bijna 2-1 scoorde. Argentinië móest winnen. Dit alles is nooit bewezen, maar ik geloof het zonder meer. Wát een vuiligheid! Tranen van woede, maar ook van geluk. We zijn bestolen! Het genot van de eeuwigdurende heilige verontwaardiging.)

Het enige probleem in de complottheorie rond Italië - FC Guus is Vieri. Die had vijf keer moeten scoren: zou de scheidsrechter die soms allemaal hebben afgekeurd? Nee. Dus Vieri zat ook in het complot. Vieri verried zijn land in ruil voor levenslang elke twee jaar de grootste Daewoo en een boodschappenwagentje voor mevrouw Vieri. En gratis tanken. Walgelijke kerel. Heerlijke smeerlap.

(Woensdag was ik in Varsseveld. En wie zie ik daar, terwijl ik even een uitsmijtertje wegwerk in het plaatselijke grand café bij de kerk? De broer van Guus! De broer van Guus loopt nog gewoon in het wild rond in Varsseveld. En in geen velden of wegen een Zuid-Koreaanse cameraploeg te bekennen.)

De komende duels zullen moeten uitwijzen of het duistere complot zich alleen richtte op de uitschakeling van Italië, of de bevoordeling van de FC Guus het doel was, óf dat alle deelnemers figureren in één geheim masterplan waarin ruim voor het WK is vastgesteld welk land wereldkampioen moet worden.

(Ik ben inmiddels wel weer klaar met de Zuid-Korea-hype. Zo leuk vind ik het nou ook weer niet, dat nerveuze gedraaf en getackel van die kleine opdondertjes. Na elke wedstrijd van FC Guus ben ik doodop en bevind ik mij op de rand van een zenuwinzinking. Ik denk dat het nooit de bedoeling is geweest dat voetbal wordt gespeeld zoals FC Guus dat doet. Volgens mij komt de souvereine middenvelder die achteloos een pass verstuurt over vijftig meter, nadat hij eerst twee hinderlijk om hem heen zoemende bijtertjes met één schijnbeweging het bos in heeft gestuurd, dichter in de buurt. Ik hoop dat Spanje wint.)

Wanneer Brazilië vandaag wint van Engeland weet ik genoeg. Maar ik weet ook genoeg wanneer Engeland wint van Brazilië. Brazilië - Engeland is Ronaldo - Beckham. Ronaldo is wereldwijd het gezicht van Nike, Beckham dat van adidas - vermoedelijk moet je binnenkort beckham schrijven.

Ik bedoel maar. Moet ik nog meer zeggen? Markten moeten worden opengebroken, er staan miljarden op het spel.

Dat Totti (Nike) van Italië (Kappa) uit het veld wordt gestuurd tegen FC Guus (Nike) en dat uitgerekend Ahn (Nike) scoort tegen Maldini (Nike) nadat Del Piero (adidas) is gewisseld, wijst natuurlijk in een bepaalde richting, evenals het feit dat Frankrijk (adidas) al naar huis is, Zidane (adidas) incluis. Maar ook Figo (Nike) is al weg, Nederland (Nike) is er niet eens geweest, Van Nistelrooij (adidas) dus ook niet - ook dat speelt mee.

Brazilië (Nike) - Engeland (Umbro): met Roberto Carlos (Nike) en Rivaldo (Mizuno), met Scholes (Nike), Ferdinand (Nike) en Owen (Reebok).

Met bal (adidas) en FIFA (adidas).

Engeland wint, maar let ook op Senegal (le Coq Sportif).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden