'Le Bistrot de la Place is Franser dan Frans'

Le Bistrot de la Place is onlangs uitgeroepen tot het 'Fijnste Franse Restaurant van het Jaar'. En ons hebben ze weer niets gevraagd. Dat schreeuwt om natuurlijk om een onafhankelijke inspectie.

Het bronzen stemgeluid van Aznavour kabbelt over de tafels. Dan weet je: waar Charles is kan Edith nooit ver weg zijn. En ja hoor: even later snerpt ook la Piaf in onze oren. Aan de muren hangen foto's van Louis de Funès en Brigitte Bardot. Op de WC gunt een prille Romy Schneider de gebruikers van het urinoir een blik op de welvingen van haar achterzijde.

We doen kortom Frans vanavond. Le Bistrot de la Place is onlangs uitgeroepen tot het 'Fijnste Franse Restaurant van het Jaar'. En ons hebben ze weer niets gevraagd. Dat schreeuwt om natuurlijk om een onafhankelijke inspectie.

Le Bistrot (volgens Larousse een 'restaurant van bescheiden omvang') laat geen enkel misverstand bestaan over zijn afkomst. We duwen het zwaar roodfluwelen tochtgordijn aan de kant en stappen zo La France Profonde binnen. Een wand is bekleed met een spiegel van rookglas, op de vloer ligt tot spaanplaat versleten parket, de wanden zijn behangen met foto's van oude Franse sterren. Achter de bar staan obers in zwarte gilets en roze strikjes om de nek de glazen op te poetsen. Het is het beeld van een soort Frankrijk dat in het land zelf nauwelijks meer bestaat, maar in het buitenland nog in ere wordt gehouden. Franser dan Frans.

De menukaart is gevat in met karton verstevigd groen nepleer. Tussen het ijzeren repertoiret begroeten we onze oude vriend de andouillette, die we ooit als groentje in Frankrijk bestelden om walgend vast te stellen dat het pensworst was. Fijn dat-ie nog bestaat. Maar we gaan toch liever voor de gestoofde varkensnieren, ook al een zeldzaamheid in Nederlandse restaurants die orgaanvlees niet aandurven.

Voor het zover is, proberen we de rillettes van wijting: uitgeplozen visvlees, aangemaakt met stukjes wortel en mayonaise en geserveerd met harde toastjes. Het alternatief is een plak grove kippenleverpaté met zure cornichons. Beter, maar niet per se lichter. Alhoewel vegetarisch wordt het er niet lichter op met het tussengerecht: het wit van een prei, gehalveerd en gegratineerd met saus van Beaufort, een harde kaas uit de Haute-Savoie. Wel lekker, als je van kaas en prei houdt tenminste.

Tijdens het eten wordt onze kennis van het Franse chanson aardig opgefrist met klassiekers als 'Poupée de Cire, Poupée de Son', 'Avec ma gueule de métèque' en 'Mes Emmerdes'. Als de Poppys voor de zoveelste keer hun 'Non, non, rien a changé' inzetten, komen de niertjes op tafel. Ze voegen zich naadloos naar de rest. Klassiek, vakkundig gedaan, maar ook niks meer dan dat. Ondertussen valt ons op dat om ons heen louter buitenlands wordt gesproken. We horen flarden Italiaans, Frans, Engels, Spaans. Het enige Nederlands komt van de obers, met een - bestudeerd - Frans accent.

We sluiten ons diner af met een bordje kazen zo rijp dat ze bijna zelf onder de stolp uitlopen en een klassieke crème brûlée. De pudding wordt aan tafel afgebrand met een gasbrander van de bouwmarkt en krijgt een knapperig heet suikerlaagje op een gladde pudding waar we de echte vanillesmaak in missen.

We werpen nog een laatste verlangende blik op Romy die met haar bilpartij een hele eigen invulling geeft aan het begrip crème brûlée. Als onze buitenlandse buren een boek met teksten hebben gevonden en zachtjes chansons beginnen mee te zingen is het tijd om te gaan. Le Bistrot de la Place is een plek waar buitenlanders zich een avond in Frankrijk kunnen wanen. In Nederland zijn ze immers de hele dag al.

De Cijfers:
Kosten: 51,75 euro p.p.
Eten: 6,5
Bediening: 7
Entourage: 7
Prijs-kwaliteit: 6

Het eten:
Rillettes d'aiglefin maison
Gratin de blancs de poireaux au Beaufort
Rognons de porc étuvés, sauce au Madère
La fameuse crème brûlée

Le Bistrot de la Place
Plaats 27
2513 AD Den Haag
070 3643327
www.bistrotdelaplace.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.