Lawrence Hill, Walter Lucius en René Appel

Een hardloper op de vlucht, een bruine tong door vitaminetekort, de Nederlandse Stieg Larsson (hij heet Walter Lucius) en andere net verschenen titels.

Zonder land

De vierde roman van de Canadees Lawrence Hill heet The Illegal. In de vertaling van Arjaan en Thijs van Nimwegen is dat Zonder land geworden. In de Indische Oceaan, onder Sri Lanka, liggen de eilanden Zantoroland en Freedom State. De hardloper Keita, wiens vader op Zantoroland is vermoord, is gevlucht naar Freedom State. Maar of hij daar vrij is, tijdens en buiten de marathon ('Ga in je eigen kutland hardlopen'), moet worden betwijfeld.

Het twijfelexperiment

De 10-jarige Vicky Loders is de vertelster in Het twijfelexperiment van Carly Wijs, die tot dusver bekend was als actrice en theatermaakster. Met haar ouders en haar geestelijk gehandicapte zus Mitty doet ze een dagje Amsterdam, met bezoek aan het Achterhuis en het woonhuis van René Descartes. Dat is een filosoof, meent vader. 'Dat is iemand die niet werken wil, maar liever nadenkt.' Thuis zoekt Vicky in de encyclopedie op wie die Franse denker was.

Ik zie je

Sinds het uit is met zijn vriendin eet Elvis-fan Fender weinig, en door vitaminetekort heeft hij zelfs een bruine tong. Maar er komt een nieuwe liefde in zijn leven, Lisa, die bij hem thuis kordaat groenten in de pan gooit onder het motto: 'We gaan die tong van jou eens roze laten kleuren.' De tweede roman van Matthijs Kleyn, Ik zie je, verschijnt vijf jaar na zijn debuut Vita.

De vier seizoenen van de zomer

Vier stellen op een warme dag in 1999, liggend op het strand van de mondaine badplaats Le Touquet. Dat is de setting van de nieuwe roman van Grégoire Delacourt, de schrijver die ook een eigen reclamebureau heeft. In De vier seizoenen van de zomer, vertaald door Carolien Steenbergen, gaat de 55-jarige Monique op een rode lederen barkruk zitten. 'Langzaam sla ik mijn benen over elkaar. Een vertraagde filmopname.' Ze bekijkt een cocktailkaart, en terwijl ze die bestudeert, fluisterst een mannenstem heel dichtbij in haar nek: 'Vergeet dat allemaal maar. Bij jou past alleen champagne.' Mijn god, denkt ze, dat gaat snel.

Gevangen in Nepal

Het leek hem een weldadige biotoop voor een volgende levensfase, na het verlies van een baan als ict'er en het einde van een relatie. Maar voor Edward van der Ree liep het verblijf in Nepal in 2013 uit op een nachtmerrie. Toen een vriend bij hem thuis van het balkon tuimelde en verongelukte, werd Van der Ree tot zijn verbijstering verdacht van moord. Hij zat zeven maanden vast in een overvolle gevangenis. Zijn ouders betaalden tienduizenden euro's om hem vrij te krijgen. Publiciste Annemiek van Kessel vertelt in Gevangen in Nepal het verhaal vanuit het perspectief van Van der Ree, op basis van gesprekken met hem en dagboekaantekeningen van zijn moeder. Zijn ouders krijgen als reactie op een verzoek om hulp een bemoedigende brief. Ze zijn welkom op het ministerie van Buitenlandse Zaken als ze weer terug zijn uit Nepal. Dan verzucht Van der Ree in zijn cel: 'Daar zakt je broek toch van af.'

Schaduwvechters

Walter Lucius schuwt het grote gebaar niet als thrillerschrijver. Op een welhaast on-Nederlandse manier switcht hij in Schaduwvechters gemakkelijk van Moskou naar Johannesburg en dan via Jakarta weer terug naar Amsterdam. Schaduwvechters is het tweede deel in de 'Hartlandtrilogie', waarin kindermisbruik, internationale misdaadsyndicaten en corruptie centraal staan. Hoofdrollen zijn er voor de Nederlandse onderzoeksjournalisten Paul Chapelle en Farah Hafez. Lucius is een nieuwe ster aan het Nederlandse thrillerfirmament, die vergelijkingen met een grootheid als Stieg Larsson glansrijk kan doorstaan. Ook buitenlandse uitgeverijen hebben hem al in het vizier, getuige de Engelse, Franse en Duitse vertalingen van het eerste deel. We kijken met spanning uit naar het laatste deel in de serie.

Verzwegen

Verzwegen is de 23ste psychologische thriller van René Appel, een van de grootheden van de Nederlandse misdaadliteratuur. Mooi gegeven: jonge vrouw komt er na de dood van haar moeder achter dat zij het product is van een verkrachting. Suzan is uiteraard geschokt, maar gaat toch speuren naar haar biologische vader. Dat blijkt ene Fred te zijn, een loser die wel meer op zijn kerfstok heeft dan die ene verkrachting. Op het moment dat Suzan haar speurtocht begint, is hij net tbs'er af. Fred heeft uiteraard geen idee dat hij een dochter heeft, dus dat belooft nog wat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden