Lawine aan meldingen kindermishandeling

Het Amsterdamse advies- en meldpunt kindermishandeling (AMK) heeft de afgelopen weken zo veel meldingen ontvangen dat een noodsituatie is ontstaan....

Willem Beusekamp

Het Bureau Jeugdzorg, verantwoordelijk voor het AMK, heeft vrijdag spoedoverleg gevoerd met het ministerie van Volksgezondheid. Toezeggingen over structurele versterking van het AMK zijn niet gedaan. Met interne personeelsverschuivingen en het terugroepen van vakantie hoopt het meldpunt de ernstigste gevallen alsnog in behandeling te nemen.

Anita van Ewijk van Bureau Jeugdzorg denkt dat ‘de onverwachte hausse aan meldingen’ afkomstig is van leraren uit het basisonderwijs, die bij het begin van de schoolvakantie en na het opruimen van de klaslokalen hun gedachten nog eens over de leerlingen laten gaan en besluiten alsnog het AMK in te schakelen.

Van invloed zijn tevens de campagne die vorig jaar is begonnen om kindermishandeling te melden en de groeiende aandacht in de media voor het probleem. Jaarlijks zijn in Nederland 50 duizend tot 80 duizend kinderen het slachtoffer van mishandeling.

In 2005 kregen de meldpunten (in alle grote steden) van het ministerie al extra subsidie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden