Lawaaiprotest tegen Verdonk bij slavernijherdenking

Ruim duizend mensen hebben vrijdag bij de slavernijherdenking in Amsterdam met gejoel, geschreeuw en gefluit geprotesteerd tegen de aanwezigheid van minister Verdonk...

ANP

De aanwezigen, velen gehuld in traditionele Surinaamse kledij, maakten het Verdonk vrijwel onmogelijk te spreken. Toen de bewindsvrouw achter het spreekgestoelte stond, geflankeerd door twee lijfwachten, ontstond er een oorverdovend kakofonie van boegeroep, geschreeuw en tromgeroffel. De minister hield desondanks haar toespraak, maar door het lawaai waren haar woorden vrijwel niet hoorbaar.

De mensen protesteerden tegen ‘het rechtse beleid van deportatie en discriminatie’. Sommigen droegen borden met zich mee met teksten als ‘Verdonk bloed aan je handen’. Verdonk kon geen krans leggen omdat de aanwezigen weigerden ruimte te maken. Daarop vertrok ze nog voor de minuut stilte. Daarbij werd ze uitgejouwd en riepen mensen ‘oprotten’ en ‘wegwezen’.

De Surinaamse gemeenschap in Amsterdam had opgeroepen tot het protest. Ze vinden het totaal niet gepast dat zij met haar huidige beleid een praatje komt houden over het gevoelige slavernijverleden. Ook stadsdeel Amsterdam-Oost had zich uitgesproken tegen de komst van Verdonk. Burgemeester Cohen deed eerder deze week een oproep de bijeenkomst waardig en goed te laten verlopen.

Verdonk liet afgelopen week weten, ondanks de aangekondigde protesten, gewoon naar de herdenking te zullen gaan. Na afloop van een debat in de Tweede Kamer zei ze te willen proberen het gesprek aan te gaan met de mensen die tegen haar komst zijn. Dat gesprek bleek vrijwel onmogelijk. ‘Vrijheid betekent dat je het niet met elkaar eens hoeft te zijn, dat je het niet met Verdonk eens hoeft te zijn’, zei burgemeester Cohen in zijn toespraak.

In het Amsterdamse Oosterpark werd herdacht dat Nederland 142 jaar geleden de slavernij afschafte. Muziek en toespraken wisselden elkaar af en er werden kransen gelegd ter nagedachtenis aan de honderdduizenden slaven die in drie eeuwen tijd het leven lieten. Koningin Beatrix onthulde het slavernijmonument op 1 juli 2002. Ook toen was er sprake van een roerige herdenking omdat de nazaten van slaven achter grote hekken werden buitengesloten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden