Lawaaipapegaai

Als Afshin Ellian geen buitenlander was geweest dan was hij allang door commentatoren aangepakt. Men vindt dat hij voor een buitenlander al redelijk Nederlands spreekt, en ontziet hem....

Ronald Plasterk

Ellian raakte terecht bekend als ervaringsdeskundige die het Iraanse regime van binnenuit kende, en bekritiseerde. Hierna is het ergens misgegaan. Ellian heeft de rol op zich genomen van de ultrarechtse criticus van multiculti soft links. De troetelallochtoon van rechts. En als hij geen soft links kan vinden, dan verzint hij het wel. Daarbij kiest hij een toonhoogte die onder Nederlandse scribenten niet voorkomt.

Onlangs ging bij het slavenmonument in Amsterdam de poging van minister Verdonk een krans te leggen de mist in. Minister Rita Verdonk voert een beleid waarin ze bewust en vooropgezet situaties creëert waarvan ze weet dat die tegenstellingen zullen blootleggen. Voor die tactiek is best wat te zeggen, de hippiegeneratie deed het, de marxisten wilden onderliggende conflicten zichtbaar maken, en Verdonk zal de tactiek aan haar PSP-tijd hebben overgehouden.

Het was geen toeval dat vorig jaar een mooi tv-shot beschikbaar kwam van de minister die een hand uitstak naar een imam; ze wist van tevoren dat hij die hand zou weigeren. Ze bracht de man bewust in verlegenheid, hij mompelde nog zacht dat hij het niet kwetsend bedoelde. Verdonk had haar agitprop-moment binnen, het is eindeloos op de buis geweest: 'Nou, dan hebben we héél wat om over te praten'. Punt gemaakt. Ze is de populairste minister in het kabinet.

Ze koos ervoor om, ondanks aangekondigd protest, naar Amsterdam te gaan. Ze wist dat Amsterdam had gekozen voor minimale inperking van het publiek, omdat vorig jaar iedereen boos was dat de nakomelingen van slaven achter hoge hekken werden gehouden. Ze koos voor de confrontatie, en kreeg het tv-moment dat ze wilde. Dat praat sommige spreekkoren van omstanders niet goed, maar de scène zoals we die zagen was bewust geënsceneerd door de minister van Integratie.

Wat schrijft Ellian in zijn NRC column op 9 juli: '(...) professionele slavenkinderen en extreem linkse vertegenwoordigers van de mensheid. Een weerzinwekkend carnaval van extremisten. Hiertoe behoorde ook ooit Volkert van der G. (...) Hier word ik kotsmisselijk van. Cohen genoot van het spektakel. Amsterdam is een vrije stad voor moslimterroristen, links-extremisten en georganiseerde misdaad. De PvdA mag trots zijn op Amsterdam waar criminelen hun eigen rechtsorde met reële executies hebben opgebouwd. Zolang de Amsterdamse socialistische politieke mafia niet kan worden opgerold zal daar niets veranderen.'

Wat een getier. Over pogingen van de Amsterdamse politie om meer informatie van de AIVD te krijgen over terroristen, is Ellian dan juist weer negatief: de Amsterdamse politie hoort die informatie niet te hebben! Het niet verstrekken van informatie door de AIVD noemt professor Ellian:

'Een waarborg in de rechtstaat. Daardoor komen de namen niet bij elk willekeurig politiebureau terecht. De Amsterdamse bananenrepubliek wil zeker ook nog een eigen inlichtingendienst hebben!'

Het ongeloofwaardigst aan Afshin Ellian is dit (en dat geldt helaas ook voor iemand die ik op andere punten hoog heb, Ayaan Hirsi Ali): ze komen nooit op voor vrouwen die uitgewezen worden naar Iran omdat ze weigeren een hoofddoekje te dragen, of mannen die vluchten voor de orthodoxe islam. Hun partijgenoot Rita Verdonk wijst de ene na de andere vluchteling uit, en velen daarvan zijn hun land ontvlucht om dezelfde reden als Hirsi Ali en Ellian: verzet tegen het verstikkende islamitische regime, en angst voor represailles en sharia.

De felheid is selectief. Ayaan is, naar ze zelf heeft verklaard, destijds door een valse getuigenis ons land binnen gekomen (in een HP/De Tijd-interview vertelde ze dat ze uit Duitsland was gekomen, maar dat een tante haar had verteld dat ze beter kon zeggen dat ze direct uit Afrika kwam, dan had ze meer kans op toelating). Het is haar gegund. Maar nu lopen Ellian en Hirsi Ali in hun mooie pakjes, ze zijn binnen, en als Rita Verdonk hun geestgenoten uitwijst, dan kijken ze de andere kant op.

Drie jaar geleden, toen ze nog voor de PvdA werkte, schreef Hirsi Ali over de IND in het tijdschrift van de Wiardi Beckman Stichting: '(mijn) langdurige ervaring met die procedures als tolk wijzen in de richting van een ”bias” ten gunste van wie goed opgeleid is. We hebben de indruk dat veel asielaanvragen in ons land ten onrechte worden afgewezen.'

Waarom moet nu Klaas de Vries de minister aanspreken op fouten van de IND bij het uitwijzen van vluchtelingen, waarom doen Ellian en Hirsi Ali dat niet? Als ze een fractie van hun verontwaardiging aanwenden om mensen bij te staan die in hetzelfde schuitje zitten als zij destijds, dat zou hen geloofwaardiger maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden