Lavrov roept op tot post-westerse wereldorde: 'Tijd dat westerse landen alles besluiten is voorbij'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft de hoop uitgesproken dat er een 'post-westerse wereldorde' ontstaat, 'waarin de soevereiniteit van ieder land gerespecteerd wordt'. De tijd dat westerse landen alles besluiten is voorbij, aldus Lavrov.

Arnout Brouwers
Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov schudt Duitse Bondskanselier Angela Merkel de hand in München. Beeld getty
Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov schudt Duitse Bondskanselier Angela Merkel de hand in München.Beeld getty

Hij sprak op een door westerse veiligheidsexperts gedomineerde conferentie in München, waar de Amerikaanse vicepresident Michael Pence zaterdag Amerika's 'onwrikbare steun voor de NAVO' had betuigd.

Lavrov herhaalde zijn mantra dat het Westen gevangen zit in een Koude Oorlog-mentaliteit. Rusland wil een 'pragmatische' relatie met de Verenigde Staten, zei hij, gebaseerd op wederzijds respect en gedeelde verantwoordelijkheid voor stabiliteit in de wereld. De huidige spanningen tussen het Westen en Rusland noemde hij onnatuurlijk. 'Gezond verstand is opgeofferd aan de Russofobe minderheid.' Ook hervatting van praktische samenwerking tussen Russische en NAVO-militairen zou de stabiliteit ten goede komen volgens de Russische minister.

Gevraagd naar de beschuldigingen van Russische pogingen om de verkiezingen in de VS en Frankrijk te beïnvloeden, herinnerde Lavrov aan de Republikeinse beschuldigingen tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne dat de Democraten 'dode zielen' zouden laten stemmen. 'De Democraten vroegen toen om harde bewijzen. Maar waarom gebeurt dat nooit als wij ergens van beschuldigd worden? Waar zijn de bewijzen?' Volgens Lavrov heeft de Russische regering vanaf november 2015 herhaaldelijk - maar tevergeefs - pogingen gedaan met de regering-Obama in gesprek te komen over de cyberaanvallen.

Lavrov noemde het onverstandig dat het Westen - zoals dit weekend in München bevestigd werd door bondskanselier Merkel - vasthoudt aan sancties tegen Rusland totdat het zogeheten Minsk-akkoord over de Donbas-regio in Oekraïne volledig is uitgevoerd. Maar Rusland zal zijn sancties tegen het westerse voedselproducten (die overigens minder economische schade veroorzaken dan de westerse sancties tegen Rusland) óók in stand houden, voegde hij eraan toe, zolang Minsk niet is uitgevoerd. Hij reageerde niet op de uitspraak van vicepresident Pence, die zei dat Rusland 'verantwoordelijk' wordt gehouden voor de volledige uitvoering van het Minsk-akkoord.

Porosjenko: stop Russisch revanchisme

Westerse landen houden Rusland verantwoordelijk voor het recent weer opgelaaide geweld in Oost-Oekraïne. De Oekraïense president Porosjenko hield vrijdag in München een pleidooi om het 'Russische revanchisme in Oekraïne' te stoppen en niet te zwichten 'voor de stemmen die Ruslands honger willen afkopen met appeasement'. Emotioneel vertelde hij over de dagelijkse rapportages van gedode soldaten en burgers langs de 'bestandslijn'.

Lavrov vroeg zich in München af waarom zo weinig westerse journalisten nog verslag doen van de lotgevallen aan de frontlinie in Oost-Oekraïne. 'U kunt denken wat u wilt over de Russische media, maar die doen daarvan dagelijks verslag. Wat houdt westerse journalisten tegen? Veiligheidsoverwegingen of zelfcensuur?'

Daarentegen prees hij wel een recente reportage uit Oost-Oekraïne waarin de Washington Post verslag deed van de volksmilitie Rechtse Sector, die daar nog steeds opereert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden