Update

Lavrov: mishandeling diplomaat is ernstig misdrijf

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov noemt de mishandeling van de Nederlandse diplomaat in Moskou een 'ernstig misdrijf'. Rusland start een 'breed strafonderzoek', kreeg minister Timmermans zojuist telefonisch van Lavrov te horen. Volgens Timmermans liet zijn ambtgenoot weten ook 'geschokt' te zijn. 'Dat is een gunstig teken', voegde hij eraan toe.

De Nederlandse amabassade in Moskou.Beeld afp

Het strafonderzoek zal zich op drie punten richten: het illegaal binnentreden van een woning, het gebruik van geweld en de identiteit van de verdachten. Lavrov benadrukte de 'uitstekende betrekkingen' tussen Rusland en Nederland, en zei dat hij het zou betreuren als deze door de incidenten beschadigd zouden worden.

Timmermans sprak woensdagmiddag met zijn Russische ambtgenoot. Hij meldde daarna de gebeurtenissen aan de Kamer en bespreekt de kwestie donderdag met de Kamer. Lavrov heeft Timmermans gevraagd of de Nederlandse ambassade in Rusland wil meewerken aan het onderzoek, Timmermans heeft dat toegezegd.

Timmermans wilde nog niets zeggen over het mogelijk voortijdig stoppen van de festiviteiten rond het Nederland-Ruslandjaar. Hij erkende dat het feestjaar wat 'strubbelingen' kent. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima sluiten het jaar op 9 november af tijdens een bezoek aan Moskou.

'Het feestjaar is voorbij'
Kamerleden kregen vandaag tijdens het debat van de buitenlandcommissie de tijd om hun zorgen uit te spreken over de mishandelde diplomaat. 'Iedereen is zeer bezorgd en neemt het erg hoog op. Je merkt dat de Kamerleden er een beetje mee worstelen hoe ze er mee om moeten gaan. Veel oppositieleden twijfelen of het Nederland-Ruslandjaar door moet gaan', vertelt Natalie Righton, parlementair verslaggever van de Volkskrant. 'De coalitie wil precies weten wat er die avond is gebeurd.'

'Het feestjaar is voorbij', stelde Sjoerd Sjoerdsma (D66). Volgens Michiel Servaes van de PvdA hangen de feestslingers er wel erg 'druilerig' bij. Voor de SP is het feestjaar 'de facto beëindigd' en ook de PVV vindt dat er niet verder moet worden gevierd. De ChristenUnie 'twijfelt' of het feestjaar moet worden voortgezet.

VVD'er Han ten Broeke noemde de kwestie 'heel ernstig', maar wil eerst de verklaring van de Russische minister Lavrov afwachten. En ook het CDA is bij monde van Pieter Omtzigt 'zeer verontrust', maar wil minister Timmermans de tijd geven om de zaak op te lossen.

De ambassadeur van de Verenigde Staten in Rusland veroordeelt de aanval op de diplomaat. Michael McFaul twitterde: 'We veroordelen de aanval op de gezant van de Nederlanders in Moskou. Dergelijke acties zijn onacceptabel.'

Aangevallen in woning
De Nederlandse tweede man van de ambassade in Moskou, Onno Elderenbosch, werd dinsdagavond thuis aangevallen. Dat zou zijn gebeurd door twee mannen, verkleed als elektriciens, die in de hal van het gebouw stonden te sleutelen aan een elektriciteitskast. Zij zouden de diplomaat daarna in zijn woning hebben vastgebonden en zijn woning overhoop hebben gehaald.

Op een spiegel tekenden de daders met lippenstift een hart met de letters LGBT; wat staat voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders.

De spanningen tussen Rusland en Nederland zijn de afgelopen weken sterk opgelopen. Vorige week reageerde Rusland furieus nadat de Nederlandse politie de tweede man van de Russische ambassade in Den Haag had aangehouden.

Eerder had Nederland een arbitragezaak aangespannen omdat Rusland het onder Nederlandse vlag varende Greenpeaceschip Arctic Sunrise had opgebracht. De 30 opvarenden, onder wie twee Nederlanders zijn aangeklaagd voor piraterij.

Een man kijkt op een computerscherm naar een foto van van een spiegel in de woning van Elderenbosch waar een hart met de letters LGBT (Lesbian Gay Biseksual Transseksual) op gezet.Beeld afp
De flat waarin Elderenbosch woont.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden