Lavrov haalt schouderklopjes in Latijns-Amerika

RIO DE JANEIRO - Iedereen heeft af en toe behoefte aan een complimentje, ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Europa en de Verenigde Staten gooien al maanden met modder naar de Rus, maar in Latijns-Amerika kon hij zich deze week onderdompelen in een warm bad.

Terwijl de spanning tussen het Westen en Rusland verder oploopt, bezocht Lavrov maandag en dinsdag de oude bondgenoot Cuba. Daarna ging hij door naar Nicaragua en woensdag deed hij Chili en Peru aan.

Volgens de officiële verklaring was de dienstreis bedoeld om 'de bilaterale samenwerking te verdiepen', maar in de loop van de week liet de minister ook zijn achterliggende redenen doorschemeren.

'Het is belangrijk dat we de klokken gelijkzetten met onze bondgenoten', zei Lavrov dinsdag bij zijn aankomst in Nicaragua. 'De unilaterale wereld is verleden tijd, we bevinden ons nu in een verdeelde wereld', ging hij verder. 'Rusland hoopt dat Latijns-Amerika een solide basis zal zijn van deze nieuwe wereldorde.'

Kortom, Lavrov zoekt vrienden en daarvoor is hij in Latijns-Amerika aan het juiste adres. Veel landen hebben een socialistische of centrum-linkse regering en een op zijn minst sceptische houding jegens de VS. Bij de VN-stemming over de geldigheid van het referendum op de Krim, onthielden Brazilië, Argentinië en veel andere Latijns-Amerikaanse landen zich van een standpunt. Cuba, Bolivia, Venezuela en Nicaragua stemden tegen.

Dat de VS wrede Latijns-Amerikaanse dictators als Pinochet en Videla in het zadel hielpen, ligt nog vers in het geheugen. De omverwerping van de regering in Kiev wordt door de Rusland gezinde landen in diezelfde categorie geplaatst: een staatsgreep, gesteund door het Westen.

'De NAVO-expansie is een ernstige bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid', aldus de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguéz dinsdag. 'De sancties tegen Rusland komen van landen die oorlog voeren tegen soevereine naties, met als doel regeringen omver te werpen die niet stroken met hun machtsbelangen.'

Ook in Nicaragua kreeg Lavrov veren in zijn kont gestoken. 'Nicaragua juicht de Russische initiatieven toe', zei president Daniel Ortega. 'Eerst in Syrië en nu in Oekraïne zoekt Rusland naar een vreedzame uitweg, in plaats van de weg van verschroeide aarde en vernietiging.'

De Argentijnse president Cristina Kirchner hekelde eerder al de 'dubbele moraal' van het Westen. 'Je kunt niet de territoriale integriteit op de Krim beschermen en die op de Malvinas niet', aldus Kirchner, refererend aan het conflict tussen Argentinië en Groot-Brittannië over de Malvinas (Falklands).

De laatste jaren toont Rusland steeds meer interesse in samenwerking met Latijns-Amerika. Vorig jaar al kondigde de Russische minister van Defensie de bouw van militaire bases in Venezuela, Nicaragua en Cuba aan. De onderlinge handel neemt bovendien toe.

Dat Lavrov ook Chili en Peru bezoekt, is tekenend. Die landen hebben historisch gezien een sterke band met de VS, maar ook daar zijn nu linkse leiders aan de macht. Wellicht hoopt Lavrov er het tij te kunnen keren. Het bezoek heeft verder symbolische betekenis. Terwijl de NAVO zich richting Rusland beweegt, laat Lavrov zien dat hij goed de weg weet in de 'achtertuin van de VS'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden