Nieuws

Lavastromen La Palma gaan onverminderd door, al honderd woningen verwoest

De vulkaanuitbarsting op La Palma dreigt verwoestende gevolgen te hebben voor de dorpen en steden op het Canarische eiland. De lavastroom heeft al zo’n honderd woningen verwoest. Vijfduizend mensen zijn geëvacueerd, onder wie vijfhonderd toeristen.

Bewoners van La Palma bekijken de vulkaanuitbarsting van een afstandje. De regiopresident verwacht dat de lavastromen 'honderden huizen' zullen vernietigen. Beeld REUTERS
Bewoners van La Palma bekijken de vulkaanuitbarsting van een afstandje. De regiopresident verwacht dat de lavastromen 'honderden huizen' zullen vernietigen.Beeld REUTERS

Voor het eerst in vijftig jaar barstte zondagmiddag een vulkaan uit op La Palma, voor de Afrikaanse kust. Ook maandag is de uitbarsting nog in volle gang. Een lavastroom van gemiddeld 6 meter, maar soms wel 15 meter hoog trekt richting zee, alles verwoestend wat hij op zijn pad kruist.

In El Paso, de centraal gelegen gemeente waar de uitbarsting begon, heeft de lava volgens de autoriteiten al ongeveer honderd huizen verwoest. De stad is volledig geëvacueerd, meldt burgemeester Sergio Javier Rodríguez Fernández. ‘Het is veilig voor mensen, maar niet voor de infrastructuur.’

In de vulkaanketen Cumbre Vieja, in het zuidelijk deel van het eiland, braakt de grond grote hoeveelheden rook en lava uit. Er zouden vijf tot acht lavakegels zijn, volgens berichten in diverse media. Het leger is ingezet om te helpen bij de evacuaties.

‘We hebben geluk gehad dat er geen persoonlijk letsel is’, zei regiopresident Angel Victor Torres van de Canarische Eilanden maandagmorgen. Volgens Torres bevat de vulkaan die bij de uitbarsting is ontstaan tussen de 17 en 20 miljoen kubieke meter magma, meer dan aanvankelijk werd ingeschat.

Om voorbereid te zijn op eventuele slachtoffers, heeft het ziekenhuis op het eiland alle niet-noodzakelijke operaties uitgesteld, meldt de lokale krant El Apurón. In totaal wonen ruim 80 duizend mensen op het eiland. Hun wordt aangeraden zo veel mogelijk binnen te blijven. In totaal zijn 5.000 mensen die dicht bij de vulkaan wonen geëvacueerd. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen.

Via reisorganisatie Tui bevinden zich tweehonderd Nederlanders op het eiland. Volgens een woordvoerder lopen deze reizigers geen gevaar. ‘We nemen actie waar nodig om de veiligheid van onze gasten zeker te stellen.’ Zo zijn er inmiddels enkele tientallen Nederlandse toeristen uit hun hotel geëvacueerd. Dat hotel dreigde geïsoleerd te raken omdat toegangswegen geblokkeerd werden.

Aan de vulkaanuitbarsting ging zondag een aardbeving met de kracht van 3,8 op de Schaal van Richter vooraf. Seismologen hielden de bodem al meer dan een week verscherpt in de gaten na het waarnemen van trillingen. Zij waarschuwden dat het eiland rekening moest houden met een uitbarsting op korte termijn.

null Beeld vk
Beeld vk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden