Lava kwam, Claus steeg en Aad Nuis verdween

Alsof het de kroonjuwelen waren, zo waakte uitgeverij Bert Bakker afgelopen maand over de inhoudsopgave van de herziene editie van Komrij's bloemlezing De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw in 1000 en enige gedichten....

Het belangrijkste nieuws was dus al 'gelekt': Komrij heeft veel nieuwe, jonge dichters opgenomen in zijn nieuwe bundel en liet er weinig vallen. Geschrapt werden onder anderen Aad Nuis, Henk Spaan, Louis Ferron en Jan Blokker jr.

Hugo Claus steeg van vier naar tien (andere) gedichten, Remco Campert van zes naar tien, waaronder Tegen opname in de zoveelste bloemlezing. Opmerkelijk is het aanzienlijke aandeel van de representanten van de Maximalen, zoals Arthur Lava (4), Pieter Boskma (5), Joost Zwagerman (2), Bart Brey (2) en Dalstar (1).

'Zijn boek is niets anders dan een one-man show van iemand die de lachers op zijn hand wil hebben', schreef J. Bernlef in 1979 in een bespreking in de Haagse Post. De naam van Ruben van Gogh van het dichterscollectief Triade met de gedichten C A4 3 en Stoelendans uit de bundel Het omgelegde Eelderdiep (Groningen, 1992) tussen good old J.J. Goeverneur en de eerbiedwaardige H.A. Gomperts is natuurlijk komisch. Van de 'dichter' Arnon Grunberg werden twee gedichten opgenomen.

Zo zijn er veel nieuwkomers: Peter Abspoel, Maarten Asscher, Arie van den Berg, Hans Berghuis, Carla Bogaards, Luc Boudens, Lenze L. Bouwers, Wim Brands, Arno Breekveld, Loek Brons (met In memoriam Fred Kaps), Andreas Burnier, Maria van Daalen, Arjen Duinker, Luuk Gruwez (7!) et cetera - en nog steeds níet Elly de Waard.

Van veel dichters nam Komrij meer of minder, of heel andere gedichten op dan in zijn twee eerdere bundels - in 1987 verscheen de eerste herziene, uitgebreide druk - wat natuurlijk een aardige verkooptruc is.

Bernlef ging van twee naar vier, Herman de Coninck van drie naar zeven, ook Christine D'haen van vier naar zeven, Hans Favery van één naar negen, Anton Korteweg van één naar zes. Zijn eigen aandeel houdt Komrij nog steeds (over)bescheiden op één en hetzelfde.

De bijna 1400 pagina's tellende bundel ligt eind volgende week in de boekhandel, tegelijk met een herdruk van beide andere bundels in een cassette, De Nederlandse poëzie van de 12de tot en met de 20ste eeuw in 3000 en enige gedichten. Bovendien is er een cd waarop Gerrit Komrij in 'zestig en enige minuten' een groot aantal gedichten leest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden