Lauwersoog als speerpunt Werelderfgoed

Als de Waddenzee binnenkort inderdaad tot Werelderfgoed wordt verklaard, is ‘speerpunt’ Lauwersoog er klaar voor.

Ib Huysman ziet het helemaal voor zich. Zeekajaks op de Waddenzee. Live beelden van zonnende zeehondjes op een groot scherm terwijl je koffie drinkt. Een wildlife drive door het Lauwersmeergebied – met elektrische busjes uiteraard. En dit alles in Lauwersoog, de toekomstige poort naar Werelderfgoed.

Eind juni wordt bekend of de Waddenzee aan de prestigieuze lijst van Unesco wordt toegevoegd. ‘Dat is 95 procent zeker’, zegt de directeur van de Natuurschool. En die erkenning lijkt hem een uitgelezen kans om aan de wereld te vertellen hoe bijzonder het hier is. En om een heel gebied de economische oppepper te geven die het goed kan gebruiken.

Enthousiast
Hij is razend enthousiast. De provincie Groningen ziet het vissersdorp aan zee als speerpunt van de economische ontwikkeling en wacht volgens Huysman al jaren op een aanleiding om ‘daar iets mee te doen’. Die kans kon weleens zijn gekomen.

De voorbeelden zag hij in het buitenland. Neem de zuidkust van Engeland, waar dinosaurusbotten zijn gevonden. Daar zijn allerlei activiteiten omheen bedacht: een wandelroute van 151 kilometer, fossieljagen. Sinds deze ‘Jurassic Coast’ op de Unesco-lijst belandde, is het toerisme er enorm gestegen, weet Huysman. De plek is volgens hem een blauwdruk voor hoe het in Lauwersoog kan worden.

Bewoners van de Waddeneilanden waren niet blij met de aanvraag – ze waren bang voor verdere inperking van hun vrijheid, toch al een gevoelig puntje bij eilanders. Maar: de Unesco-aanvraag geldt alleen voor de zee, en is bovendien weinig meer dan een blijk van waardering – geen regels, geen bescherming en geen zak geld.

Op de plek van Huysmans Natuurschool, vanwaaruit hij en zijn team excursies in de natuur organiseren, zou een bezoekerscentrum moeten komen – een soort ambassade voor het Werelderfgoed. ‘En een uitkijktoren, maar dan wel een mooie. Zelfs de Waddenvereniging, die doorgaans erg kritisch is op hoge bouwsels in het gebied, ziet het zitten.’

Aquarium
Verder op het verlanglijstje: een groot aquarium, slaapgelegenheden, en er is natuurlijk van alles te bedenken met techniek. ‘Camera’s op zandplaten tussen de zeehonden. En bij de vogels. Het Lauwersmeergebied is een van de rijkste vogelgebieden van Nederland. Maar vogels zijn vaak ver weg. Zonde toch als niemand ze ziet?’

Lauwersoog ligt centraal in het Waddengebied, tussen een Nationaal Park en een aanstaand Werelderfgoed in. Natuur is een speerpunt, meer dan bijvoorbeeld in Harlingen. Maar het is voor veel mensen wel een stukje rijden. Zullen zij komen? Huysman denkt van wel. ‘De bezoekersstroom via Lauwersoog naar Schiermonnikoog héb je al. Veel mensen gaan een dagje naar Schier. Als we Lauwersoog nou heel aantrekkelijk maken, dan kan het ook andersom: vanaf het eiland een dagje Lauwersoog. De Werelderfgoedstatus trekt toeristen aan. Als het zover is, moeten we er klaar voor zijn. Sommige mensen reizen de hele wereld af, van Werelderfgoed naar Werelderfgoed. Nou, laten we daar dan een mooie toer omheen organiseren.’

En ja, benadrukt Huysman: het moet wel bij de omgeving passen, en duurzaam zijn. Kleinschalige ondernemingen dus. ‘Geen hela-hola gedoe. Het moet geen Torremolinos worden. Meer iets voor de natuurliefhebber. Zo van: eerst Lauwersoog zien en dan sterven.’

De Waddenkust bij Lauwersoog (Raymond Rutting/ de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden