Laurus vraagt topmanagers terug

Laurus wilde af van zijn vele supermarkten. Maar slechts één winkelformule bleek toch te gortig. Dus mogen Super De Boer en Edah blijven, naast de Konmar....

Van onze verslaggeefster Mathilde Sanders

Het begon allemaal zo veelbelovend met de nieuwe strategie van supermarktconcern Laurus. Maar de lancering van één formule voor alle supermarkten heeft het bedrijf niets dan ellende gebracht.

De ketens die zouden verdwijnen bleven goed presteren, terwijl de omzet van de nieuwe Konmar-filialen stagneerde. In dit eerste halfjaar leed Laurus een verlies van 44 miljoen euro, terwijl een winst was voorspeld van 75 miljoen euro. De hoge ombouwkosten bleken funest. Voor ruim 143 miljoen euro zijn inmiddels 124 van de 800 supermarkten omgebouwd tot Konmar.

Nu draait het concern zijn plannen terug en zijn twee voormalige Laurus-managers teruggehaald om orde op zaken te stellen. Dinsdag kondigde Laurus aan dat de formules van Super De Boer en Edah toch blijven bestaan. Laurus zal de nieuwe Konmar-filialen laten zoals ze zijn, omdat de meeste vroeger Nieuwe Weme en Groenwoudt-winkels waren. Ook de tientallen omgebouwde Edah's en Super De Boers blijven Konmars.

Deze zomer gaven de franchisenemers van Super De Boer al bezwaren te hebben tegen de slecht lopende Konmarformule. Het lijkt erop dat hun verzet een belangrijke drijfveer is geweest voor de laatste koerswijziging.

De drie formules krijgen elk een nieuw managementteam dat verantwoordelijk is voor eigen omzet en winst. 'In de back office zullen de drie ketens samen blijven werken om synergie- en schaalvoordelen te bereiken', aldus een Laurus-woordvoerder.

Analist Ton Bos van de Retail Wholesale Groep vindt het besluit van Laurus 'heel verstandig'. 'Er is veel kapitaal vernietigd, maar ik denk dat Laurus zich weer snel zal herstellen. De raad van commissarissen is verantwoordelijk voor deze afgang. Ze zijn niet alert geweest en ik vind dat ze moeten aftreden.'

Sinds de opening van de eerste nieuwe Konmar in mei zijn er tal van problemen geweest met de logistiek, automatisering en financiële administratie van de keten. Bestellingen kwamen niet op tijd, waardoor veel schappen leeg bleven. Ook het kassa-systeem functioneerde slecht.

Om deze problemen op te lossen is H. Sloter aangesteld als nieuw lid van de hoofddirectie. Sloter trad april vorig jaar af als directeur van Super De Boer. Dat was vanwege een conflict met de toenmalige voorzitter van de raad van bestuur W. Angenent en de voormalige Konmar-leidinggevende P. Stuyts.

De drie winkelformules komen nu alle onder hoede van het nieuwe hoofddirectielid H. Castelijns, die ooit samen met Stoter in de directie van Super De Boer zat. Kort geleden was Castelijns nog de speciale adviseur was van de afgetreden bestuursvoorzitter O. van der Straaten.

Een andere oude bekende die een nieuwe functie krijgt is J. Zandhuis. Hij wordt verantwoordelijk voor de Konmar-tak. Een aantal jaar geleden nam hij ontslag als directeur van Nieuwe Weme, omdat Laurus die supermarktketen overnam.

Naast de nieuwe benoemingen en koerswijziging, bevriest Laurus ook een aantal andere plannen. De opening van 25 nieuwe Belgische Konmars en de verhuizing van driehonderd werknemers naar het nieuwe kantoor in Rotterdam zijn afgeblazen. Hetzelfde geldt voor een aantal projecten op het gebied van het personeelsbeleid, marketing en ICT.

Het supermarktconcern lijkt schoon schip te maken voor een mogelijke overname. Marktkenner Bos denkt dat de kans groot is dat een buitenlandse partij Laurus binnenkort overneemt. 'Het dubbele van de huidige beurswaarde is een spotprijsje voor een bedrijf dat niet ziek is.' Ook beleggers verwachten een buitenlandse overname, bijvoorbeeld door het Franse Carrefour.

Op het Damrak steeg de koers van het aandeel Laurus maandag en dinsdag met 16 procent tot 3,80 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden