Laurus-rel blijkt nachtkaars

Peter Paul de Vries, voorman van de Nederlandse beleggers, verwijt het noodlijdende supermarktconcern Laurus dat het zijn aandeelhouders koersgevoelige informatie heeft onthouden....

Kees Kraaijeveld

Geen malse beschuldiging. Immers, volgens het fondsenreglement van de beurs, artikel 28h, is een bedrijf verplicht 'terstond een publicatie te doen omtrent elk feit of elke gebeurtenis betreffende de uitgevende instelling waarvan moet worden aangenomen dat hiervan een aanmerkelijke invloed op de koers zal uitgaan'.

De directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) had dan ook bewijzen. Hij had een intern memo van Laurus op zijn bureau.

In het memo, dat vanuit onbekende bron op het Haagse kantoor van de VEB is beland, schetst de Laurus-directie een 'ambitieuze projectie' waarin het bedrijfsresultaat stijgt van 65 miljoen in 2003 naar 117 miljoen in 2005. Voorzien van deze voorkennis moest De Vries met lede ogen aanzien hoe Laurus op de aandeelhoudersvergadering beleggers overhaalde om in te stemmen met de overname door het Franse Casino. Zouden de beleggers niet akkoord gaan, dan was het bedrijf ten dode opgeschreven, aldus Laurus.

De Vries vroeg het Laurus-bestuur ter vergadering om een concrete toekomstverwachting - zoals hij die kende uit het memo. Tevergeefs. Volgens Laurus was de informatie niet relevant. Maar daar dacht de VEB anders over. 'Koersgevoelig', besloot de beleggersclub. De achterban moest - en wel terstond - worden geïnformeerd.

Maar het supermarktconcern weigerde. De Vries stapte dus naar Euronext, dat toezicht houdt op de naleving van het fondsenreglement. Ook daar kreeg de VEB geen gelijk. De ramingen van Laurus zijn volgens de beurs 'noch feit noch gebeurtenis', en of informatie koersgevoelig is 'valt alleen achteraf te beoordelen'.

Nu echt boos besloot De Vries dan maar zelf actie te ondernemen. Als het bedrijf volhardt, de beurs het bedrijf niet dwingt en de beursregels Euronext niet in beweging krijgen, dan zette de VEB het memo - inmiddels bijna drie maanden oud - wel op de eigen internetsite.

Het relletje liep voor Laurus met een sisser af: de 'aanmerkelijke invloed op de koers' bleef uit. Het dubbeltjesfonds sloot vrijdag - nadat alle belangstellenden het memo op internet hadden kunnen lezen - zo'n 3 procent hoger op 1 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden