Update

Laurence Stassen lijsttrekker PVV Limburg

AMSTERDAM - De PVV heeft vandaag haar kandidatenlijst voor de verkiezingen van de Provinciale Staten in Limburg gepresenteerd. Lijsttrekker wordt de 39-jarige Laurence Stassen. Momenteel zit Stassen voor de PVV in het Europees Parlement.

Laurence Stassen in het Europees Parlement. © ANP Beeld null
Laurence Stassen in het Europees Parlement. © ANP

Ook op de tweede plek staat een PVV-oudgediende: Tweede-Kamerlid Roland van Vliet. Hij is voorgedragen als kandidaat-gedeputeerde. Van Vliet zit in de Tweede Kamer in de commissies financiën, economie en rijksuitgaven. Als hij gedeputeerde wordt zal hij de Kamer verlaten.

Verder stelde Wilders nog judoleraar Cor Bosman uit Roermond, gepensioneerd huisarts Theo Krebber uit Maastricht en gepensioneerd ICT-manager Harm Uringa uit Bunde voor als kandidaat.

Vierde op de lijst
Laurence Stassen werd in 2009 Europarlementariër. De PVV heeft er vier zetels. Stassen stond vierde op de lijst, toch werd ze niet direct gekozen. De lagergeplaatste Geert Wilders werd met voorkeursstemmen gekozen. Hij nam zijn zetel niet in, waardoor Stassen naar Brussel kon. Voor haar carrière in de politiek was Stassen onder meer presentatrice bij de lokale omroep van Limburg. In het Europees Parlement is Stassen lid van de commissie interne markt en consumentenbescherming.

Stassen haalde in Roermond uit naar het Limburgse politieke establishment: 'Limburg wordt al vele jaren bestuurd door dezelfde regentenkliek, verzand in vriendjespolitiek en handjeklap', zei ze. 'Dit is een ongezonde situatie; het wordt tijd dat het roer omgaat.'

Meebesturen
De PVV wil in Limburg na de komende verkiezingen voor het Limburgs parlement (Provinciale Staten) een gedeputeerde leveren. Dat zei PVV-leider Geert Wilders vrijdag in Roermond tijdens de presentatie van vijf Limburgse kandidaten voor de Statenverkiezingen.

Voor de Limburgse verkiezingen hebben zich twintig PVV'ers kandidaat gesteld. Volgens Wilders zijn die goed gescreend en heeft hij geleerd van de problemen rond het verleden van enkele PVV'ers in de Tweede Kamer. Wilders liet verder weten in alle provincies mee te doen met zeker tien tot vijftien kandidaten. 'CDA, VVD en PVV moeten ook in de Eerste Kamer een meerderheid halen', zei Wilders.

Limburg telt mee
Geert Wilders gaf aan Limburg te willen veroveren. Ook moet de provincie volgens Wilders teruggeven worden aan de Limburg. Wilders stelde verder dat Limburg het 'hartland van Nederland' is.

'Niet voor moskeeën, maar voor carnaval!', was een andere leus van Wilders. Hij wil dat de provincie minder subsidies steekt in 'linkse hobby's zoals 'klimaatzwendel', ontwikkelingshulp en multicultiprojecten'. Hij zei verder onder meer een harde aanpak van drugstoerisme en criminaliteit, meer aandacht voor de vergrijzing, een verbod op het dragen van een hoofddoekje in de Staten en sluiting van islamitische scholen na te streven.

De partij heeft ook al een slogan bedacht die hen naar de verkiezingsoverwinning moet leiden: Limburg telt mee, stem PVV.

Roland van Vliet staat op nummer twee. © ANP Beeld null
Roland van Vliet staat op nummer twee. © ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden