Late

Er zal vanavond na RTL Late Night ongetwijfeld een borrel worden genomen in het café van Americain, maar van vreugde kan het moeilijk zijn. Daarvoor vertoont de nieuwe talkshow van RTL 4 nog te veel gaten.


Natuurlijk, het is nog te vroeg voor een finaal oordeel, maar na drie afleveringen worden langzaam de contouren zichtbaar van de ambities van Humberto Tan cs. Pauw & Witteman, noch Knevel & Van den Brink hoeft zich zorgen te maken.


De sterren stonden maandag nog zo goed. Tan heeft - getuige ook de ruime voorpubliciteit - een hoge gunfactor en op papier had hij goede gasten. Alpe d'Huzes-'graaier' Coen van Veenendaal en de failliete Marlies Dekkers waren acceptabele gasten van die dag. Voor die laatste bleef de gastheer (zelf handelsreiziger in zijn eigen 'merk') echter te begripvol voor een spannend gesprek, bij de eerste was het opvallend genoeg zanger Jan Smit die de scherpste vraag stelde: of Van Veenendaal de enige was die 160 mille had opgestreken. Er bleken nog drie bestuurders hetzelfde te verdienen.


Een woord over Syrië ontbrak. Dat kwam de volgende dag, met een Syriër aan tafel. Wijzer werd je nauwelijks, het leek eerder een aflaatje voor het 'saaie' Syrië, waarna al snel de vraag luidde hoe Frans Bauer het drama beoordeelde. Hij zong dan wel levensliedjes, maar het was dus heus niet zo dat hij geen krant leest. 'Maar een oplossing: ik zou het zoals zoveel Nederlanders niet weten.'


Zeker, er waren serieuzere gesprekken, maar Jan Smit over de maagkanker van zijn manager (Tan: 'Wat doet dat met je?'), Geer & Goor, Frans Bauer, John van den Heuvel, Bram Moszkowicz, Linda de Mol, Ali B.: de eindredacteur, afkomstig van RTL Boulevard, had duidelijk zijn kaartenbak meegenomen.


De show kampt nog met handicaps: de reclame, ruimschoots aanwezig, maar dodelijk voor een wankele show, zeker tegen het moment dat op Nederland 1 de concurrent begint.


Het geluid is ronduit rampzalig: de zaal klinkt hol, elke avond traden storingen op.


Om de kijker maar niet te vervelen, werden tussendoortjes bedacht. De jonge Luuk Ikink knutselt lollige nieuwtjes aan elkaar en zegt wat er getwitterd wordt; er zijn zogenaamde sms'jes van Mark Rutte. In beginsel leuk, maar de scherpte ontbreekt nog.


Wat vooral ontbreekt, is een duidelijke richting. Het hangt nu ergens tussen Carlo & Irene en DWDD in, met een vleugje P&W (is Frits Wester als politiek commentator nu exclusief RTL?). Geen eigen gezicht.


Woensdag werd pijnlijk zichtbaar waar de botsing van al die werelden toe kan leiden, in een item over privacy. Daarvoor was ene Ancilla Tilia (niet haar echte naam) uitgenodigd. Ze is 'privacy-activiste', maar was ooit Playboy-model - wel zo sexy. Over privacy leek Tilia verrassend verstandige dingen te melden. Ze kwam er niet toe, omdat de ook uitgenodigde lachkanonnen Geer en Goor steeds gierend door de bocht kwamen. Het gesprek ontspoorde in een modderbad. Gordon: 'Als jij met je blote doos op internet gaat, dan kun je toch verwachten dat mensen reageren?'


'Misschien moet je een beetje minder coke gebruiken, Gordon, want je praat door me heen.'


Onder de Gordol. Alle spelers gediskwalificeerd.


Samen met de onthulling van een 'hoax' (de Bredase koepelgevangenis als bejaardentehuis bleek verzonnen nieuws) was RTL Late Night toch maar mooi 'spraakmakend', zo stelde RTL Boulevard donderdag tevreden vast. Daar moet op gedronken worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden