'Later krijg ik een blindengeleidehond'

Met wie woon je in huis?

Met papa en mama, mijn drie zussen, Mara, Denyse en Melanthi en twee broers Demiun en Barry. Dit is mijn pleeggezin.


Naar welke school ga je?

Ik zit op de Visio School in Rotterdam, dat is een school voor blinde en slechtziende kinderen. Mijn klas heet de Torteltuin. Daar leer ik braille en schrijven op een speciale typemachine, want ik ben blind geboren.


Wat is je grootste droom?

Als ik groot ben, krijg ik een eigen hond. Een blindengeleidehond. Daarmee kan ik dan zonder andere mensen gaan wandelen. Het is wel jammer, want dat duurt nog heel lang.


Wat is je dierbaarste bezit?

Mijn trommel. Als ik heel boos ben ga ik even hard trommelen. Mij maakt het vrolijk, maar thuis vinden ze het niet altijd leuk.


Wat zijn je hobby's?

Ik luister graag naar muziek, vooral naar Kids Hits, want daar kun je zo lekker op dansen. Ik luister ook graag naar de luisterboeken van Pluk van de Petteflet, dat doe ik bijna iedere dag. Verder schrijf ik liedjes en speel ik piano en trommel.


Waar word je blij van?

Ik vind het heel leuk om naar de binnenspeeltuin te gaan en naar het zwembad, want ik zit ook op zwemles. Als ik mijn diploma heb, kan ik zonder bandjes zwemmen! In de vakantie ben ik met mama naar de film geweest, Mees Kees op Kamp. Ik kan het niet zien, maar mama vertelt wat er gebeurt en ik luister naar de stemmen.


Waar word je verdrietig van?

Als ik aan mijn echte mama denk, ze is vorig jaar plotseling doodgegaan. Ze heette Naomi en was pas 29 jaar. Daar word ik vaak verdrietig en soms ook heel boos van. Als dat gebeurt, ga ik naar een verhaaltje van Pluk van de Petteflet luisteren, dan word ik weer rustig. Ik mis haar erg.


Wat vind je leuk aan jezelf?

Ik kan goed pianospelen, ik krijg speciale les met brailletekens op de toetsen. Het liefst speel ik de Vlooienmars. Van mijn pianoleraar mag ik dat nummer niet spelen, hij krijgt er de kriebels van, maar dat maakt het juist leuk.


Wat zou je willen veranderen aan de wereld?

Als ik iets mocht veranderen, zou ik ervoor zorgen dat alle kinderen van mijn school weer kunnen zien. Zodat het een gewone school wordt. Het zou ook wel jammer zijn, want dan kan ik geen braille meer schrijven en moet ik gewone letters leren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden