Laten we Zwarte Piet nu maar compleet verzuilen

De enige oplossing van het Piet-debat is het verzuilen van Sinterklaas.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

De enige haalbare oplossing voor de status quo in het Piet-debat, voor veilige wegen, intochten plus vrijheid van meningsuiting en demonstratie van iedereen, is om het Sinterklaasfeest voorlopig te verzuilen.

Iedere bevolkingsgroep zorgt de komende jaren maar voor zijn eigen Sinterklaas. Bedenkt daarbij een Piet naar eigen smaak. Koopt bij eigen winkels de geoorloofde toebehoren.

Lokaal

De nationale intocht plus Sinterklaasjournaal schaffen we af we tot we eruit zijn. Lokaal is het weer helemaal. De publieke omroepen lossen het wie wat waar ieder zelf maar op, met hun achterban. Als we Sinterklaas verzuilen, is zelfs ons archaïsch tv-bestel weer eens ergens goed voor. De NTR houdt Zwarte Piet. De Vara zal Piet afschminken. Omroep Max claimt Opa Piet: zoek het maar uit.

Ik had een leerzame dag in het Zeeuwse Kruiningen, een dorp van uientelers en aannemers op Zuid-Beveland met vierduizend inwoners, dat afgelopen zondag weer eens een lekker ouderwetse kerkafscheiding beleefde. Terwijl volgens De Telegraaf een veldslag rond Sinterklaas werd uitgevochten tussen Randstad (hel) en daarbuiten (hemel), scheidde dominee Gerrit Bredeweg zich in Kruiningen koelbloedig af van de Gereformeerde Gemeente.

Gereformeerden zijn zoals bekend dol op kerkafscheidingen. Hieraan hebben we onder meer de te danken: de Christelijk Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Nederlands Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Gemeenten, de Oud-Gereformeerde Gemeenten en de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. U zegt: dat is wel een mond vol zeg! Ik zeg: Zwarte Piet, regenboogpiet, roetvegenpiet, stroopwafelpiet, edelmanpiet, glutenvrije piet, val dood piet.

Rond Kruiningen. Beeld
Rond Kruiningen.Beeld

Compleet jihad

Een kerk afscheiden. Ik wist niet dat zoiets in deze eeuw nog kon, tot die mannen voor Dokkum compleet jihad gingen op de snelweg, en het opeens ook wel logisch leek. Sommige mensen willen gewoon altijd hun zin hebben. Vooral als ze te sterk in iets geloven.

Deze zomer haalde de ruzie tussen dominee Gerrit Bredeweg en zijn voormalig diaken Henk Jansen al de landelijke pers, omdat die gepaard ging met zoveel bizarre elementen. Bredeweg vond afluisterapparatuur onder zijn auto nadat hij diaken Jansen van overspel had beticht en voor drie maanden de toegang tot het Heilig Avondmaal ontzegde. Dit volgde weer op kritiek van de diaken op het botte optreden van de dominee. De diaken begon een kort geding tegen de tuchtmaatregel en kreeg gelijk. Hij stopte ook als diaken. Maar daarmee was de zaak niet opgelost: de dominee móest gelijk hebben. Zo gaat dat in traditioneel Nederland.

Twee bussen van de actiegroep Stop Blackface worden door tegendemonstranten tegengehouden op de A7 bij Joure. Beeld anp
Twee bussen van de actiegroep Stop Blackface worden door tegendemonstranten tegengehouden op de A7 bij Joure.Beeld anp

Hoofdzonde

Ik wist dat ik beter niet op afscheidingszondag zelf naar Kruiningen kon gaan. In het gereformeerde Opheusden, ook al zo'n slagader van de SGP, ben ik al eens een kerk uitgezet omdat ik, zedig gekleed, geen rokje droeg. En geen hoed. En omdat het zondag was, want dan praten gereformeerden sowieso niet met journalisten - de website van het Reformatorisch Dagblad gaat dan zelfs op slot.

In Kruiningen bleek dat streng gereformeerden op doordeweekse dagen evenmin on the record met verslaggevers willen spreken. Sterker nog: ze hebben de rest van het dorp ermee besmet. Níemand wilde iets onder naam zeggen en alleen de supergereformeerde 'Gerardina' liet me toe in haar blitse nieuwbouwvilla. Dit mits ik haar naam veranderde en haar niet al te leuk op de foto zette, want ijdelheid is een hoofdzonde (naam ter redactie bekend).

Kuisheidsfilter

In haar crèmekleurige woonkamer zaten we ruim een uur te kletsen over de Afscheiding en ditjes en datjes uit het gereformeerde gezinsleven, want die zijn interessanter. Ze hebben geen tv en op internet zit een kuisheidsfilter. Ze gaan op zondag twee keer naar de kerk. En ze lezen bij iedere maaltijd een stuk uit de Statenbijbel. Gerardina is 37 jaar en heeft al zes kinderen (de Heere zegt dat het zaad niet verloren mag gaan).

Haar oudste zoon van vijftien bemoeide zich ook heel leuk met het gesprek, zoals tieners dat kunnen.

Ik, tegen Gerardina: 'Jullie zijn dus wel heel streng.'

Gereformeerde 'Gerardina'. Beeld
Gereformeerde 'Gerardina'.Beeld

Zoon: 'Ja! Veels te!'

Gerardina, in een deuk: 'De verleiding is wel groot om muziek te luisteren of voetbal te kijken, terwijl dat niet mag. Dat is de leeftijd, zeggen we maar!'

Zoon: 'Ja! Echt wel!' Toen mocht hij schuimpjes bakken.

Kruiningen had al vier protestantse kerken. Sinds predikant Bredeweg zich zondag met honderdvijftig fundamentalisten afscheidde en apart heeft gepreekt in het dorpshuis, is daar de Vrije Gereformeerde Gemeente bijgekomen.

We leren het nooit.

Verbetering: In een eerdere versie van deze column stond dat de website van het Nederlands Dagblad op zondag op slot gaat. Hier had moeten staan: Reformatorisch Dagblad. Het Nederlands Dagblad is ook op zondag online te lezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden