'Laten we van Hans toch geen icoon maken'

De Haagse leraar die vorige week werd doodgeschoten, is maandag in Rijswijk gecremeerd. Ook in het Zoetermeerse stadhuis werd hij vaarwel gezegd....

Zes dagen later, op een doorweekte maandag, werd er afscheid genomen. 's Morgens door een kleine duizend belangstellenden in crematorium Eikelenburg aan de rand van Rijswijk. 's Avonds waren een paar honderd mensen naar het stadhuis van Zoetermeer gekomen om met de gemeenteraad de laatste eer te bewijzen. Op de zetel van D66'er Van Wieren stond een bloemstuk, de linten over de rugleuning.

De twee bijeenkomsten bevestigden de indruk van het pasfotootje dat vorige week alle kranten en tv-zenders bereikte: een mens van goede wil, een betrokken lid van de samenleving, maar verder heel gewoon. 'Laten we van Hans geen icoon maken', benadrukte 's ochtends Rien Schenk, die Van Wieren kende als bestuurslid van het Stedelijk College in Zoetermeer.

D66-fractievoorzitter Flip Huisman karakteriseerde Van Wieren als een wereldverbeteraar met realiteitszin. Gerard van Miltenburg, directeur van het Terra College, roemde zijn openheid, oprechtheid en oneindige bekommernis om leerlingen, hoe moeilijk ze soms ook waren. 'Bij meester Wieren wist je waar je aan toe was.'

Het was een sober afscheid op het crematorium, bijgewoond door de ministers De Graaf en Van der Hoeven. Een familielid vertolkte de gevoelens van echtgenote Monique en dochters Sharon en Elaine.

In de raadszaal van Zoetermeer werd vooral stilgestaan bij de verloedering van de maatschappij. Burgemeester Luigi van Leeuwen haalde daarbij zelfs het aloude begrip law and order van stal, dat in de vorige eeuw stond voor een onbarmhartige overheid. Maar de goedschikse overheid heeft volgens Van Leeuwen een onduidelijke samenleving gecreëerd. Tijd om paal en perk te stellen.

Tot slot herinnerde Huisman aan de laatste fractievergadering. D66 in Zoetermeer moest een opinie op papier zetten over dualisering in de gemeentepolitiek. Eind van de avond ontvingen de collega's al een e-mail met een voorstel daartoe. Degene met de grootste kritiek zou de volgende keer de klos zijn. 'Groetjes, Hans.' Dat was vorige week maandag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden