Column

Laten we ons goud ruilen voor een polder of wat yuans

Geen belegging zo speculatief als goud. Van alle beleggingscategorieën maakt de waarde van goud de grootste sprongen naar boven en naar beneden. De reden is simpel: goud is een vluchthaven. Bij paniek explodeert de prijs van goud, bij rust op de financiële markten keldert die. Behalve als opsmuk en onderpand is goud waardeloos. Het is een van de weinige grondstoffen zonder veel praktisch nut.

Een goudstaaf. Beeld anp

De Nederlandsche Bank beheert 612,45 ton goud, waarvan eenderde in Amsterdam ligt en de rest in New York, Londen en Toronto. Het is nu 24,7 miljard dollar (22,1 miljard euro) waard. In augustus 2011 was dat 35,8 miljard. Maar in december vorig jaar slechts 20,8 miljard.

Wat het volgend jaar waard zal zijn hangt mede af van de onvoorspelbare strapatsen van Trump, Poetin, Yellen of Draghi. Of van een unkown unknown, iets totaal onvoorpelbaars.

Deutsche Bank schreef vorige week dat goud 20 à 25 procent is overgewaardeerd. ABN Amro stelde 'dat de bodem onder de goudprijs is weggevallen'. Tegenover deze gouden zwartkijkers staan de gouden optimisten. De Japanse bank Sumitomo en Goldman Sachs lieten weten dat het juist een goed moment is om goud te kopen.

Er zijn nogal wat centrale banken in de wereld die helemaal geen goud hebben. Die houden hun reserves aan in dollars, yens, euro's, ponden en inmiddels ook yuans. Meestal krijgen zij daar ook nog wat rendement op, hoewel het op dit moment bij beleggingen in euro's en yens niet echt overhoudt.

Maar het opslaan van goud levert per definitie een negatief rendement op. Het kost geld om het te bewaken en te vervoeren. En De Nederlandsche Bank is nogal bezig met het verslepen van goud. In november 2014 werd 122,4 ton teruggehaald uit de VS en weer in Amsterdam opgeslagen.

Nu wil DNB-president Klaas Knot het goud weer verplaatsen van de onveilige Amsterdamse binnenstad naar Camp New Amsterdam bij Zeist. Zo'n vijftienduizend goudstaven mogen daar in een nieuw te bouwen bunker met slotgracht nutteloos mogen verstoffen. Nederland krijgt zijn eigen Fort Knox.

In de jaren negentig wilde iedereen van dat lastige goud af. De paarse kabinetten van Kok verkochten al ruim duizend ton, toen met de intentie ooit ook de rest van de hand te doen.

Toen de waarde weer snel steeg, begon iedereen te twijfelen. En in deze tijd van nationalisme wordt het goud gekoesterd als de monarchie.

Eigenlijk kan het beter op de markt worden gegooid, voordat het nog meer gaat kosten. Er kunnen dollars voor worden gekocht waarop 2 procent rendement wordt gemaakt. Of andere munten, als we de dollar niet vertrouwen. Als het per se goud moet zijn, zouden termijncontracten in goud kunnen worden aangeschaft. Daar is geen bewaking voor nodig.


En als de centrale bank toch iets fysieks als reserve wil hebben, is grond nuttiger. De Nederlandsche Bank zou een hele polder kunnen kopen of land in Afrika zoals de Chinezen. Het is speculatief, maar op lange termijn stijgt dat altijd in waarde.


Reageren?


p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden