Laten we een theaterstuk op Terschelling organiseren voor de heren van Brandaris

De ingezonden brieven van vrijdag 26 januari.

Nicolette van Berkel, verkeersleider op de vuurtoren de Brandaris, wordt al jaren het werken onmogelijk gemaakt.Beeld Harry Cock/de Volkskrant

Brief van de dag: Theater op Terschelling

Nog niet zolang geleden was de discussie of de Brandaris nog de fysieke aanwezigheid van vuurtorenwachters vereist. Inmiddels weet ik als schipper dat bijna alle bruggen, sluizen en vuurtorens op afstand worden bediend.

Het interview met Nicolette van Berkel lezend (Ten eerste, 24 januari) lijkt mij nu het moment daar om dit ook voor de Brandaris te organiseren. Daarna kan Nicolette het beheer en onderhoud van de Brandaris verzorgen en met een glimlach de teloorgang van het laatste mannelijke symboliek op Terschelling uitgebreid toelichten. Ook ligt er gelijk een scenario klaar voor een theatergezelschap om dit op het aanstaande Oerol-festival ten tonele te brengen. Ik nodig alvast de heren van de Brandaris uit om te komen kijken.

Jakob Muntinga, Malden

Zwart-wit

De NOS gaat het woord 'blank' vervangen door 'wit', heeft een taalcommissie verzonnen. Ik protesteer. Zeker 's zomers krijg ik nog wel eens te horen: wat ben jij bruin! Al ben ik dan nog altijd lichter gekleurd dan de gemiddelde zwarte, ik ben niet wit. 'Zwart' mag ook niet meer geloof ik. Maar je gaat vanzelf zwart-wit denken van zo'n taalcommissie.

Johan de Boer, Gouda

Kinderopvang

Opzienbarend vind ik het nieuws dat zo veel vrouwen in deeltijd (blijven) werken allerminst. Zolang we het in Nederland 'zielig' blijven vinden als kinderen vijf dagen naar de kinderopvang gaan en het (gemiddelde) kinderdagverblijf onvoldoende pedagogische kwaliteit biedt om deze voltijdse opvang te bieden, hebben we met z'n allen boter op ons hoofd.

Het is logisch dat ouders nu zoeken naar een verdeling van werk en zorg die enerzijds financiële stabiliteit geeft, maar die ook aansluit bij onze gewoonten en bij de verwachtingen en oordelen die ouders ervaren. Willen we vrouwen werkelijk stimuleren om fulltime te gaan werken, dan is een cultuurverandering nodig. Investeren in voltijdskinderopvang van hoge kwaliteit is hiervoor een eerste voorwaarde.

Suzanne Schaapman, Bilthoven

Dichter Dix

Zelden zó moeten lachen om een artikel in de Volkskrant. Het gaat over de dichter F. van Dixhoorn (V, 22 januari). Deze unieke dichter is, net zoals zijn geestverwant Gummbah, het waard om een vaste plek te krijgen in de krant. Dichter Dix heeft maar één woord nodig. Betaal hem per woord, goedkoper kan je 't niet krijgen!

Anthonie M. Verkuyl, Haarlem

Ursula Le Guin

Terecht besteedt u aandacht aan het overlijden van de schrijver Ursula Le Guin (V, 25 januari). Een meesterlijk verteller met een fabelachtige taalbeheersing. Haar boeken kun je vele malen herlezen en ze blijven boeien.

De vergelijking van haar Earthsea-boeken met de Harry Potter-serie is echter nogal ongelukkig. Weliswaar gaat deel 1 A Wizard of Earthsea (van de vijf!) over een leerling-tovenaar, maar grotere verschillen tussen type verhaal en schrijfstijl zijn haast niet denkbaar.

Adriaan Fournier

Excellent

In het artikel over excellente scholen (Ten eerste, 23 januari) zegt directeur Hans Noordman van een basisschool in Almkerk dat hij dit jaar niet meedoet aan de strijd om het predicaat 'excellente school', omdat ze zich op zijn school nu weer op het onderwijs willen richten. Ook op basisschool El Habib uit Maastricht gaan ze niet nogmaals voor de titel omdat ze de tijd anders willen besteden.

Ik mag toch hopen dat excellente scholen zich al op maximale wijze op het onderwijs richten en daar niet pas aan kunnen beginnen nu ze de kwaliteit van het onderwijs niet meer hoeven aan te tonen.

Dit is precies wat er mis is in het onderwijs. Voortdurend is iedereen bezig met dingen vastleggen, aantonen en registreren. Als we daar nu eens mee ophouden en gaan doen wat Noordman zegt: ons op het onderwijs richten. Uiteindelijk gaat het om het lesgeven en niet om het predicaat 'excellent'. Dat is tenslotte alleen maar leuk voor de publiciteit en reclame voor je school.

Tiny de Jager, Schiedam

Onsmakelijk

Wat een onsmakelijke foto van een schilderij van een blote Trump (V, 24 januari). Was er niet iets anders dat ter illustratie kon dienen? Of de artikelen eromheen boeiend waren, zal ik niet weten. Deze bladzijden blijven ongelezen.

Hennie de Pous-de Jonge, Dieren

Euro

Voor Thomas Borst (O&D, 23 januari) is de Grote Coalitie in Duitsland reeds een feit, al moet die nog van start gaan en valt het nog maar te bezien of ze de hele rit zal uitzitten. Wat het koppel Macron/Merkel voor de EU en de euro gaat betekenen is ook nog lang niet duidelijk.

Thomas Borst wenst vooral een helder en realistisch toekomstbeeld van de euro voor de gewone Nederlander. Welnu, dat denk ik hem nu al te kunnen geven: zo geurig als overrijpe camembert, zo betrouwbaar als Volkswagen-software en zo leeg als Haagse beloften aan Groningse huisbezitters boven instortende aardgasvelden.

Chris van Gerwen, Amsterdam

Hersenfuncties

Met verbazing heb ik het artikel 'Hersenfuncties gaan er in de gevangenis op achteruit' (Wetenschap, 23 januari) gelezen.

Het onderzoek had zich beter kunnen richten op de vraag waarom deze mensen hun hersens niet hebben gebruikt om te voorkomen dat zij in de gevangenis terechtkwamen.

Leendert Smit, Amersfoort

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden