Laten we 2050 aanhouden als het Wonderjaar

Bert Wagendorp houdt 2050 aan als het Wonderjaar waarin de Tour de France langs eindeloze velden zonnepanelen trekt en je springend van windmolen naar windmolen kunt oversteken naar Engeland.

Beeld AFP

Volgens Greenpeace staan er geen praktische bezwaren in de weg om de wereld in 2050 helemaal te laten draaien op duurzame energie: wind, zon, aardwarmte. Dat staat in de nieuwste versie van het energie-scenario Energy (r)evolution, een imposant werk van 364 pagina's met eindeloos veel prachtige grafieken en lijstjes waarbij je heerlijk kunt wegdromen.

De energiescenario's van Greenpeace zijn volgens ingewijden primadelux. Wel zat het energiescenario van 2005 er flink naast. Onderzoekers van de organisatie dachten toen nog dat in 2050 de helft van alle energie duurzaam zou kunnen worden opgewekt. Maar de kosten van zonne- en windenergie zijn sterker gedaald dan destijds werd gedacht en de techniek gaat met nóg rassere schreden vooruit dan voorzien. Ik ben benieuwd hoe we over tien jaar tegen het nu verschenen scenario aankijken. Het kan bijna niet anders of de termijn waarop de mondiale energievoorziening helemaal duurzaam kan zijn, ligt dan dichterbij dan 2050: de kosten zullen blijven dalen en de technische ontwikkelingen worden dit jaar niet stopgezet. Ergens tussen 2030 en 2035, schat ik, sluiten scenario en werkelijkheid elkaar in de armen.

Maar laten we voorzichtig zijn en 2050 aanhouden als het Wonderjaar waarin de Tour de France langs eindeloze velden zonnepanelen trekt en je springend van windmolen naar windmolen kunt oversteken naar Engeland. Het jaar waarin alle kolen-, gas- en kerncentrales zullen zijn gesloten, de laatste olietanker is omgebouwd tot een cruiseschip, de Russen wijn door Nord Stream II pompen en in Groningen de gaswinning is stopgezet; waarin het laatste benzinestation is overgebracht naar het Openluchtmuseum, een gasfornuis iets archaïsch is en de sjeiks in het Midden-Oosten raar opkijken: er ligt nog een mooie bel olie onder het zand, maar het zwarte goud is waardeloos geworden.

'Er zijn geen grote economische of technische barrières om in 2050 te komen tot 100 procent duurzame energie', meldt Greenpeace in grote letters in het scenario. Maar het kan wel stuklopen op andere obstakels. Met gezond eten en flink sporten kan ik 2050 halen, maar ik ben bang dat ik nooit getuige zal zijn van een wereld waarin alle energie hernieuwbaar is. Dit terwijl ik toch erg optimistisch van aard ben en geloof in de eeuwige vooruitgang der dingen.

Technisch en economisch kan in 2050 ook de wereldvrede een feit zijn. Maar wat kan, gebeurt niet altijd, zelfs niet wanneer wat kan de gehele mensheid tot voordeel strekt, alom op grote instemming kan rekenen, miljoenen banen genereert en Utopia binnen handbereik brengt.

Hoe dat kan is een raadsel, maar vermoedelijk heeft het te maken met geld, macht en belangen. Bij Shell zit voorlopig niemand te wachten op het olieloze tijdperk, want daar hebben ze al drieënhalf miljard euro geïnvesteerd in boren op de Noordpool en dat geld moet terug. Bij Gasunie staan ze ook niet te springen, want dat bedrijf heeft net een mooie vloeibaar-gasdeal gesloten met de vermaledijde Russen van Gazprom. Net als BASF: dat heeft zijn boorplatforms in de Noordzee geruild voor een belang in Siberische gasvelden.

In de wereld van de fossiele brandstoffen zijn de Russische annexatie van De Krim en het neerhalen van vlucht MH17 allang vergeten en vergeven; er moet geld worden verdiend.

De fossiele lobby is krachtig, rijk en nietsontziend.

'Het is nu aan politieke leiders en bedrijfsleven om de industrie te sturen en de consument te beïnvloeden', zegt Greenpeace. Ik zou het liever omdraaien: wij , de consumenten, moeten de industrie sturen en onze politieke leiders beïnvloeden. Anders komt het niet goed, met die scenario's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden