Late Rembrandt, CaDance, VK Beeldende Kunst Prijs

De favorieten en de aanraders van de redactie: jong kunstenaarstalent bijvoorbeeld. Een Haagse dansroute. Of een van de beste kunstbeurzen van dit moment, te Rotterdam.

Juno, een van de late Rembrandts, 1662-1665 Beeld Collectie Hammer Museum Los Angeles

Schilderkunst: Late Rembrandt

Rijksmuseum, Amsterdam. 12/2 t/m 17/5

Kunstenaars op leeftijd hebben de neiging nog een laatste, verrassende draai aan hun werk te geven. Zo ook Rembrandt. De schilderijen, tekeningen en prenten, gemaakt in zijn laatste zeventien jaren, zijn nog doorleefder en doorwerkter dan die van daarvoor. Opgebouwd in brede penseelstreken en smeuïge verf. Denk aan Het Joodse Bruidje en De Staalmeesters. Het Rijksmuseum geeft van die periode nu een groots overzicht, met werk uit binnen- en buitenlandse collecties.
Rutger Pontzen

Beeldende kunst: Art Rotterdam

Van Nellefabriek en andere locaties, Rotterdam. 4 t/m 8/2

Art Rotterdam werd onlangs door het Franse dagblad Le Monde 'zonder twijfel een van de beste beurzen van het moment' genoemd. Mooie, internationale opsteker voor de Rotterdamse kunstbeurs die dit jaar voor de zestiende keer van start gaat; voor de tweede maal in de beroemde Van Nellefabriek. Met een keur van stands: van gerenommeerde galeries, solopresentaties van opkomende kunstenaars, videokunst en non-profit kunstcentra en kunstenaarsinitiatieven. Het Mondriaan Fonds heeft een eigen presentatie met dertien kunstenaars die vorig jaar subsidie kregen. Naast Art Rotterdam opent ook Object, de designbeurs, zijn deuren op het cruiseschip SS Rotterdam, toont Atelier Van Lieshout zijn Blastfurnace-installatie en is er eigentijdse kunst op Rotterdam Contemporary.
Rutger Pontzen

De Van Nelle Fabriek waar de tentoonstelling Art Rotterdam plaatsvindt. Beeld anp

Dans: CaDance CaDance Festival 2015: 4x4/the fellowship of the dance

Op locatie in Hotel des Indes, Meermanno Museum, Koninklijke Schouwburg en Pulchri Studio. Aldaar t/m 15/2

Het CaDance Festival in Den Haag presenteert een mooie en sfeervolle dansroute langs historische locaties aan en om het Lange Voorhout in Den Haag. Twee Indiase dansers wervelen om de statige rotonde in Hotel des Indes, drie dansers kruipen zingend en murmelend te voorschijn uit boekenkamers in het Meermanno Museum en een verliefd stel vecht om aandacht, van elkaar en hun mobiele telefoon, tussen de figuratieve schilderijen in de Pulchri Studio. Ondertussen vertelt een gids grappige feitjes over de Haagse chic van vroegere bewoners.
Annette Embrechts

Klik hier voor de Volkskrant recensie.

Beeldende kunst: Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2015

Stedelijk Museum Schiedam. 7/2 t/m 12/4. Kunstuur: NPO2, 8/2, 18.40 uur

Dit jaar voor de negende keer georganiseerd en inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke graadmeter van steady jong kunstenaarstalent: de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2015. Met als kandidaten: Levi van Veluw, Koen Taselaar, Dina Danish, Bram De Jonghe en het duo Sander Breure en Witte van Hulzen. Werk van de kunstenaars (genomineerd door scouts uit het kunstveld) is te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Tijdens een rechtstreekse uitzending van het AvroTros-programma Opium TV, op 19 maart, wordt bekendgemaakt wie de winnaar is van 10 duizend euro, ter beschikking gesteld door het BNG Cultuurfonds. In het tv-programma Kunstuur zijn komende zondag portretten van de vijf genomineerden te zien.
Rutger Pontzen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.