'Late abortus in enkel geval toelaatbaar'

Afbreken van zwangerschappen moet ook na 24 weken kunnen, als het gaat om kinderen van wie vaststaat dat ze niet levensvatbaar zijn....

Van onze verslaggever

In het eerste geval gaat het bijvoorbeeld om foetussen zonder hersenen, in het tweede geval om ongeboren kinderen met bijvoorbeeld een open rug of andere niet te behandelen zeer ernstige aandoeningen.

Minister Borst van Volksgezondheid en minister Korthals van Justitie stellen dat volgende week voor aan de ministerraad. Borst maakte de hoofdlijnen van het wetsvoorstel donderdag bekend aan de media.

Beide ministers nemen daarmee een advies over van een overleggroep van medici, juristen en ethici, die anderhalf jaar geleden werd ingesteld om over late afbreking van zwangerschappen te adviseren.

In het wetsvoorstel worden twee categorieën foetussen genoemd. De eerste is de groep van wie vast staat dat ze nooit kan leven buiten de moederschoot. Het gaat bijvoorbeeld om kinderen zonder hersenen. Abortus van deze foetussen is ook na de 24 weken niet strafbaar.

Abortus van andere foetussen met ernstige aandoeningen blijft wel in het Wetboek van Strafrecht. Beide ministers stellen een toetsingscommissie in die van geval tot geval moet beoordelen of de ingreep al dan niet terecht is. De commissie bekijkt de medische en ethische aspecten van de zaak.

In de Tweede Kamer heeft de RPF gisteren de late abortussen veroordeeld. 'Het is niet aan mensen om de zin of de waarde van menselijk leven te beoordelen', zegt de fractie.

Het CDA sluit zich daarbij aan. Volgens de fractie opent het kabinet de weg naar levensbeëindiging van gehandicapte levensvatbare ongeborenen. Volgens het CDA verlegt de minister ethische grenzen.

'Het hebben van een handicap is voor de minister kennelijk reden om het leven van een levensvatbare vrucht te beëindigen', zegt CDA-Kamerlid Ross-van Dorp.

Abortus is al jaren een onderwerp van hevige politieke discussie. Begin jaren tachtig besliste de Kamer uiteindelijk dat abortus tot 24 weken niet meer in het Wetboek van Strafrecht hoorde. De tegenstanders van abortus verwachten dat de komende wetswijziging weer tot een nieuw grijs gebied leidt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden