Lastiger dan ooit om IOC-bonzen te verwennen

Het IOC bezoekt dit voorjaar Madrid, Londen, New York, Parijs en Moskou, de kandidaatsteden voor de Spelen van 2012. De procedures zijn strak en hopelijk waterdicht....

Van onze verslaggever John Volkers

Als je als sportbestuurder tot het selecte gezelschap van de IOC-evaluatiecommissie behoort, de dertien personen tellende club van olympische rapporteurs, dan weet je je gehouden aan strakke regels en procedures. Rita van Driel, oud-bondscoach langlauf , beseft heel goed hoe het er deze week aan toegaat in Parijs.

Zij is ervaringsdeskundige. Van Driel, bestuurslid van het Internationale Paralympische Comité IPC en directeur van de handboogbond NHB, zat in de evaluatiecommissie die zich boog over de kandidaturen voor de Winterspelen van 2010, van Vancouver (de winnaar), Pyongtaeng en Salzburg.

Vanaf het eerste moment wordt de evaluatiecommissie ingepeperd dat ze een heilige plicht heeft te vervullen. IOC-voorzitter Rogge installeert, in het hoofdkwartier van het IOC te Lausanne, de leden van de commissie en drukt hen op het hart zich aan de werkafspraken te houden. `Het gaat er heel officieel aan toe', aldus Van Driel.

Vooral het bewaken van de onafhankelijkheid en de neutraliteit heeft een hoge prioriteit. Commissieleden mogen niet afkomstig zijn uit landen die zich kandidaat hebben gesteld. Het kan dan wel voorkomen dat twee leden uit één (neutraal) land afkomstig zijn.

Van Driel, bestuurslid noordse ski van het IPC, zat in een commissie met prins Willem-Alexander, IOC-lid. Zij deed voor `2010' het dossier Paralympische Spelen, hij deed technologie.

De belangrijkste dagen voor een evaluatiecommissie betreffen de bezoeken aan de kandidaatsteden. Elke stad wordt vier dagen bezocht; twee dagen van dossierstudie en informatieverwerving en twee dagen van kijken en beoordelen.

Bij die verkenningstrips, meestal voorafgegaan door een dag van intake-gesprekken en afgesloten met een dag van evaluatie en eerste beoordeling, heeft het lid van de evaluatiecommissie zich streng aan de IOC-regels te houden. De schoonmaak na het Salt Lake City-schandaal, de Spelen waarbij de stemmen van IOC-leden werden gekocht met geld, beurzen, reisjes, goederen en gunsten, heeft zijn effecten gehad.

Individuele IOC-leden (er zijn er 118) mogen niet meer op stap om zich in elke stad persoonlijk te vergewissen van de aantrekkelijkheid van een olympische kandidatuur. Zij laten zich vertegenwoordigen door `de oren en ogen' van de evaluatiecommissie. Die moet zich onkreukbaar opstellen.

Van Driel rept van de afscherming en separatie van de IOC-commissie. Telefoons naar de hotelkamers worden afgesloten. Eigen mobiele telefoons worden geacht vier dagen uitgeschakeld te worden. Iedereen krijgt een gsm van het IOC, zodat al het telefoonverkeer met de buitenwereld nagetrokken kan worden.

Eten wordt apart genuttigd. Bij intern overleg, in afgesloten ruimten, mogen geen personeelsleden van het hotel binnentreden. Commissieleden gaan nooit alleen op stap. Er wordt groepsgewijs opgetrokken. Voor het beheer van elk dossier wordt een tweede commissielid aangesteld.

Het IOC heeft ook strakke regels opgesteld voor de inperking van de verwencultuur. Het comité vraagt aan de kandidaatstad drie mogelijkheden van onderbrenging, kiest en betaalt zelf de hotels. Cadeaus zijn uit den boze.

Van Driel: `In Vancouver lag op onze kamer een deken, van de originele bewoners, de indianen. Er was ook een fles wijn gebracht, van de provincie, en een boek van de burgemeester. De wijn mochten we meteen opdrinken, maar de deken moesten we laten liggen. De indianen waren geschokt, het was een eeuwenoud welkomstgebaar. Maar het gaat erom: wat mag wel en wat niet? Ik vind het goed dat alles wordt gedaan om het zuiver te houden.'

Na het bezoek worden de evaluatierapporten geschreven. In mei zijn die klaar. Daarna mogen de steden nog eens reageren als zij denken dat er misverstanden zijn. Vervolgens krijgen de IOC-leden het definitieve rapport in handen.

Van Driel: `We zijn een fact finding-commissie. We moeten feiten opschrijven, maar tussen de regels door kan worden gelezen wat de beste stad is. Vancouver was de beste voor 2010. Dat kon je uit het rapport halen. '

Bij het IOC-congres krijgen alle kandidaatsteden hun presentatieronde. Daarna geeft de voorzitter van de evaluatiecommissie nog een verantwoording. `En daarna is het stemmen geblazen', aldus Van Driel die zegt dat het rapport zwaar weegt. `En wat er zoal nog meer meespeelt', als bedekte verwijzing naar de bijkans onuitroeibare praktijk van inmenging en corruptie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden